Grupa pripadnika ISIL-a napustila Raqqu, vode civile kao živi štit

Raqqa, Sirija, Evakuacija
Dogovor o evakuaciji je osmišljen da se maksimalno umanji broj civilnih žrtava (Reuters)

Grupacija oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) evakuirana je tokom noći iz sirijskog grada Raqqe, a sa sobom su uzeli civile da im služe kao živi štit, rekao je glasnogovornik milicije za Reuters u nedjelju.

Sirijske demokratske snage (SDF) koje podržavaju Sjedinjene Američke Države, saveznici Kurdima i arapskim paravojnim snagama, i dalje se bore protiv preostalih ISIL-ovaca u gradu, rekao je glasnogovornik SDF-a Mostafa Bali.

„Prošle noći, posljednja grupa boraca (koji su se složili da idu) napustila je grad“, rekao je on.

Zvaničnik u civilnom vijeću Raqqe, koga su postavili SDF i saveznici da nadzire vlast u gradu, rekao je da je jedna grupa stranih boraca otišla s drugima.

Zvaničnik Omar Alloush nije rekao koliko je pripadnika ISIL-a ostalo u gradu, gdje čine malu enklavu, okruženu snagama SDF-a.

Bali je kazao kako ISIL-ovci ne puštaju civile nakon što izađu iz grada, kao što je dogovoreno, nego žele da civili ostanu s njima do njihovog odredišta kao garant sigurnosti.

Dogovorena evakuacija

Jučer je Alloush izjavio kako će i sirijski i strani borci ISIL-a biti evakuirani iz svog uporišta Raqqe u Siriji, u skladu s dogovorom u čijem su postizanju učestvovali plemenski lideri.

Dodao je kako je postignut dogovor kojim se borcima ISIL-a omogućuje da napuste taj grad nad kojim su Sirijske demokratske snage, uz podršku SAD-a, na pragu da uspostave kontrolu, prenosi Tanjug agenciju AFP.

“I strani borci obuhvaćeni su dogovorom”, naveo je on.

Raqqu u Siriji u subotu je počeo napuštati konvoj civila, koji je organiziran u cilju smanjenja ljudskih žrtava u tom gradu, na temelju dogovora između koalicije predvođene SAD-om i Sirije.

Koalicija koju predvodi SAD ranije je saopćila da stranim borcima koji su se borili za ISIL u Raqqi neće biti dozvoljeno da napuste taj grad zajedno sa sirijskim borcima ISIL-a.

U saopćenju se objašnjava da koalicija ne odobrava “nikakve dogovore koji bi teroristima ISIL-a omogućili bijeg iz Raqqe bez da se suoče s licem pravde”.

Sirijski Opservatorij za ljudska prava prethodno je priopćio da su sirijski borci ISIL-a napustili Raqqu.

Opservatorij sa sjedištem u Londonu je izvijestio da su oni Raqqu napustili sa svojim obiteljima uputivši se na nepoznata odredišta, a da su u tijeku i pripreme za polazak stranih boraca.

Kako je prethodno prenio Reuters, pozivajući se na glasnogovornika koalicije koju predvodi SAD u Siriji Ryana Dillona, u Raqqi se u posljednja 24 sata blizu 100 boraca ISIL-a predalo i “uklonjeno je iz grada”.

YPG: ISIL na rubu poraza

Omar Alloush rekao je da je stotinu boraca ISIL-a koji su se već predali, to učinilo nakon razgovora s plemenskim vijećem staraca.

To vijeće bi trebalo preuzeti upravljanje Rakom kada bude oslobođena od ISIL-a, prenosi Hina.

Zadnjih tjedana blizu 1.500 civila uspjelo se sigurno prebaciti do linija SDF-a, dodao je glasnogovornik koalicijskih snaga.

Milicija sirijskih Kurda (YPG) priopćila je ranije u subotu da je skupina Islamska država Irak i Levant na rubu poraza u Raqqi te da bi taj grad konačno mogao biti oslobođen od pripadnika skupine u subotu ili nedjelju.

Konačni poraz ISIL-a u Raqqi bit će velika prekretnica u naporima da se poništi samoproglašeni kalifat u Siriji i Iraku, gdje je ranije ove godine skupina potisnuta iz Mosula.

Taj je grad postao svojevrsnom prijestolnicom ISIL-a u Siriji, gdje su se planirali napadi na zapadne države. 

Izvor: Agencije