Grupe iz Gaze spremne na uvjetno primirje

Na izraelska naselja u ponedjeljak je lansirano šest raketa (EPA)

Glavni palestinski pokreti u Gazi, uključujući Hamas i Islamski džihad, izrazili su spremnost na ponovnu uspostavu primirja pod uvjetom da Izrael “prekine agresiju” na to područje.

“Islamski i nacionalni palestinski pokreti potvrđuju da odgovor pokreta otpora zavisi od nastavka cionističke agresije na naš narod”, kazao je glasnogovornik Hamasa Sami Abou Zouhri.

Palestinski pokreti pozivaju “međunarodnu zajednicu i udruge za zaštitu ljudskih prava da hitno reagiraju kako bi se zaustavila cionistička agresija”, a od Arapske lige traže da podrži odlučnost i volju palestinskog naroda.

Taj je poziv upućen nakon nove eskalacije nasilja uzduž Pojasa Gaza između Palestinaca i izraelske vojske.

Kao i prilikom prijašnjih sukoba, Egipat je odigrao ulogu posrednika kako bi se od nedjelje navečer primjenjivao prekid vatre.

Iz palestinskih se izvora doznaje da su Hamas i Islamski džihad spremni na taj korak ukoliko isto učini i Izrael, javlja AFP, a prenosi Hina.

Šest Palestinaca, među kojima četvero civila i dvoje boraca, poginulo je, a 35 je ranjeno u sukobu koji je izbio u subotu između dvije strane.

Na izraelskoj je strani bilo osam ranjenih.

Stav Izraela

Iz Pojasa Gaze Palestinci na Izrael ispaljuju rakete, a Izraelci odgovaraju zračnim napadima.

Izraelski vojni zvaničnici u ponedjeljak su razmatrali mogućnost ozbiljnijeg vojnog odgovora na palestinske rakete.

“Ovo su vrlo važni dani… po pitanju neprestanih aktivnosti protiv Hamasa i terorističkih organizacija u Gazi, koje će se vjerovatno pojačati i proširiti”, kazao je ministar odbrane Izraela Ehud Barak.

Premijer Benyamin Netanyahu, koji je u ponedjeljak obišao južni Izrael u pratnji stranih diplomata, upozorio je na to da “svijet mora razumjeti kako Izrael ima potpuno pravo i obavezu da zaštiti svoje građane”.

“Nećemo držati skrštene ruke suočeni s neprestanim, skoro svakodnevnim napadima na naše građane. Djelovat ćemo da to zaustavimo”, rekao je on.

Američki ambasador Dan Shapiro napisao je na svom Facebook profilu da “Sjedinjene Države podržavaju pravo Izraela da brani svoje građane od ovakvih napada”.

Izvor: Agencije