Gruzija i Moldavija parafirale SSP s EU-om

Gruzija i Moldavija su u petak parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom na samitu Istočnog partnerstva u glavnom gradu Litvanije Vilniusu, dok je s Ukrajinom izostalo potpisivanje ključnog dokumenta za jačanje odnosa s Briselom.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barrszo, koji je, uz premijere dviju bivših sovjetskih republika, parafirao dokument, izjavio je da je riječ o historijskom događaju, kojim Gruzija i Moldavija počinju novu fazu u odnosima s EU-om.

Janukovič: Pomoć, pa sporazum

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič izjavio je u petak da Kijev i dalje namjerava potpisati sporazum o trgovinskoj saradnji s EU-om u budućnosti, ali želi da evropski blok preduzme “odlučne korake” i sastavi paket ekonomske pomoći za Ukrajinu.
“Nažalost, ispostavilo se da je Ukrajina sama u suočavanju s ozbiljnim finansijskim i ekonomskim problemima”, rekao je on.
Janikovič je prethodno odbio potpisati sporazum o dubljoj saradnji s EU-om na samitu Istočnog partnerstva u Vilniusu, dok su to učinile Moldavija i Gruzija.
“Danas nam je potrebno da naši evropski partneri preduzmu odlučne korake prema Ukrajini i izrade i realiziraju program finansijsko-ekonomske pomoći”, dodao je ukrajinski predsjednik u komentarima objavljenim na svojoj internetskoj stranici.

Parafiranjem SSP-a označen je početak pregovora koji će voditi potpisivanju tih sporazuma.

Također je, uoči plenarne sjednice, posvećene političkim i ekonomskim odnosima s bivšim sovjetskim republikama, EU potpisala s Azerbejdžanom Sporazum o viznom režimu, a s Gruzijom o učešću u mirovnim misijama.

Na samitu će, osim jačanja odnosa EU-a i bivših sovjetskih republika, biti riječi i o reformama u tim zemljama i liberalizaciji viznog režima, iako se smatra da građane tih zemalja čeka dug put do ukidanja viza.

Lideri EU-a prvog dana dvodnevnog samita nisu uspjeli ubijediti Ukrajinu da potpiše sporazum o pridruživanju i zoni slobodne trgovine, izjavila je predsjednica Litvanije Dalia Grybauskaite poslije neformalne radne večere u četvrtak.

Prema njenim riječima, argumenti EU-a tokom razgovora s ukrajinskim predsjednikom Viktorom Janukovičem “nisu doprli do njegovih ušiju i uma”.

“Za sada vidimo neizmjenjene pozicije”, rekla je ona francuskoj novinskoj agenciji AFP.

Neizmijenjene pozicije

Prema riječima Grybauskaite, Janukovič je govorio o ekonomskim problemima Ukrajine i želje da se ti problemi rješavaju zajedno s EU-om i Rusijom.

“Sve zemlje, posebno 12 novih članica, rekle su da su na primjeru pokazale šta znači sporazum o slobodnoj trgovini s Evropom i da je tokom 15 godina tih 12 novih članica ostvarilo takav napredak upravo zato što su potpisale taj sporazum”, rekla je ona.

Agencije su ranije javile da je u Vilniusu, uoči večere pred zvanični dio samita, održan sastanak predsjednika Vijeća EU-a i EK-a, Hermana van Rompuya i Josea Manuela Barrosoa, s Janukovičem, odmah poslije njegovog dolaska u glavni grad Litvanije, koja trenutno predsjedava EU-om.

AFP navodi da bi se u Vilniusu Janukovič trebao sresti i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Tema Ukrajine je najintrigantnija na ovom samitu, jer je planirano da u glavnom gradu Litvanije bude potpisan sporazum Ukrajine s EU-om, ali je prošle sedmice ukrajinska Vlada saopćila da obustavlja pripreme za potpisivanje sporazuma.

Izvor: Al Jazeera i agencije