Gruzija tjera strance i njihova ulaganja

Gruzija je nekada imala širom otvorena vrata za strane poljoprivrednike, koji su bili ohrabrivani da kupuju obradivo zemljište. No, čini se da to više nije slučaj. Zabilježen je veliki broj primjera gdje se stranci primoravaju da napuste zemlju.

To se najviše odnosi na azijske farmere, kojima lokalne vlasti odbijaju produžiti radne vize. Ekonomisti upozoravaju da su dugoročni ugled Gruzije te priliv stranih investicija na kocki.

Yadwinder Kumar obrađuje 80 hektara plodne gruzijske zemlje, koju je kupio s prijateljem. Zajedno su prešli dalek put od Indije, u koju će se, prema svemu sudeći, uskoro morati vratiti. Vlada Gruzije odbila je produžiti im vize. Yadwinder se boji da će ovogodišnji urod grožđa propasti još na lozi.

“Jednostavno, žele istjerati sve strance. Žele da se vratimo u svoje zemlje, jer vjeruju da smo oteli posao  lokalnim stanovnicima”, žali se Yadwinder.

I Gruzijci ostaju bez posla

Prijašnja Vlada te zemlje trošila je novac na reklamne kampanje kako bi privukla strane investicije. Poduzetnici, najviše iz Azije i Bliskog istoka, vrlo jednostavno su dobijali vize i jeftino kupovali zemlju, često vrlo zapuštenu.

Iako je bilo određenih napetosti, Yadwinder i njegov prijatelj pokušavaju ostvariti dobre odnose sa susjedima Gruzijcima.

Ali, prošle godine, nova Vlada obustavila je pravo strancima da kupuju zemlju. Otišli su i korak dalje. U Ministarstvu pravde stranci apliciraju za vizu i boravišnu dozvolu. U februaru i martu manje od pola Indijaca i Iranaca je dobilo produženje vize. Istovremeno je Ministarstvo odbilo svaki prijedlog za izdavanje novih viza, što odbijaju komentirati. A sve više stranaca krenulo je u pravnu borbu protiv države.

“Vize su uskraćene ljudima koji su se vjenčali u Gruziji, kupili posjede i pokrenuli kompanije. Praktično, oni se sada nalaze u opasnosti da izgube sve što su gradili u protekle dvije-tri godine”, kaže advokatica Rusudan Nanava.

U opasnosti su i lokalni Gruzijci. Na Yadwinderovoj farmi radi njih 20. Ako ode gazda, i oni gube posao. Mnogi stranci već su napustili Gruziju. Sa sobom su odnijeli poslovne ambicije i novac koji su uspjeli izvući.

Izvor: Al Jazeera