Guantanamo: Petorica puštena nakon 12 godina bez optužbe

Pentagon naveo da su američke vlasti odobrile puštanje dvije osobe iz Tunisa i tri iz Jemena, ali nisu mogli biti prebačeni u svoje zemlje (EPA)

Pet ljudi koji su bez ikakvih optužbi 12 godina bili zatvoreni u Guantanamu, premješteno je u Kazahstan, saopćila je američka vlada.

Petorici muškaraca “jednoglasno je odobren transfer” nakon temeljitog razmatranja nekoliko američkih agencija, rečeno je iz Pentagona.

Vlasti su tako odobrile puštanje dvije osobe iz Tunisa i tri iz Jemena, ali oni nisu mogli biti prebačeni u svoje zemlje, navodi se.

SAD je oslobodio stotine zatvorenika iz Guantanama i poslao ih u druge zemlje, ali je ovo prvi put da je Kazahstan pristao da primi nekoga od njih.

Nakon ovakvog poteza, broj zatvorenika u ovoj američkoj bazi na Kubi smanjen je na 127, navodi Pentagon.

Zarobljeni u Pakistanu

Zatvorenici iz Tunisa identificirani su kao Adel al-Hakeemy (49 godina) te Abdallah Bin Ali al-Lufti, koji prema vojnim izvještajima ima oko 48 godina.

Zatvorenici iz Jemena su Asim Thabit Abdullah al-Khalaqi (46), Muhammad Ali Husayn Khanayna (36) i Sabri Mohammad al-Qurashi (44).

Svi su zarobljeni u Pakistanu i predani SAD-u kao osumnjičeni naoružani borci povezani s Al-Kaidom.

Nijedan od njih nikada nije bio optužen i vladine agencije su zaključile da nema više potrebe da budu zatvoreni, navodi se.

Nije objašnjeno zašto ne mogu biti prebačeni u svoje zemlje, ali dosad SAD nije bio voljan slati osobe iz Jemena u tu državu zbog nemira i aktivnosti boraca, dok su se ranije neki zatvorenici iz Tunisa bojali gonjena u toj zemlji, prenose agencije.

Gotovo 30 zatvorenika prebačeno je u druge države ove godine kao dio novih napora predsjednika Baracka Obame da zatvori Guantanamo uprkos protivljenju u američkom Kongresu, pišu agencije.

Izvor: Agencije