Guantanamo: Svezani i prisilno hranjeni tekućinom

Ovo je prvo saslušanje o prisilnom hranjenju otkad su zatvorenici stigli u Guantanamo (AP)

Zatvorenici na štrajku glađu koje čuvari Guantanama smatraju nasilnim vezani su za stolice, dok ostali mogu birati između nekoliko okusa tečnih obroka koje su primorani uzimati, rečeno je na saslušanju na američkom sudu.  

U svjedočenju koje opisuje procedure u američkoj pomorskoj bazi na jugoistoku Kube, Vladini zvaničnici su opisali kako su se zatvorski čuvari odnosili prema zatvorenicima koji su odbijali jesti.

Slučaj je pokrenuo Abu Wa'el Dhiab iz Sirije, koji je bez optužnice ili suđenja pritvoren od 2002. godine i još je u pritvoru, iako je 2009. odobreno njegovo oslobađanje. Dugoročni je štrajkač glađu i protestuje protiv metoda prisilnog hranjenja.

Zatvorenik se podvrgava prisilnom hranjenju ako spadne na 85 posto svoje idealne težine zbog “dugotrajnog posta iz razloga nepovezanih s vjerom”, što je izraz kojim vojska opisuje štrajkače glađu.

Neposlušni zatvorenici

Govoreći u ime Vlade, tužilac Andrew Warden je rekao da je grupi od šest zatvorenika “dobrog ponašanja” bilo dozvoljeno da gledaju TV za vrijeme nasilnog hranjenja, te da su bili smješteni u normalnim stolicama i nisu bili vezani.

Warden kaže kako je Dhiab nasilan zatvorenik koji ne sarađuje, pa ne zaslužuje takav tretman.

“Gospodin Dhiab ima dugu historiju nepoštivanja pravila”, kaže Warden, uključujući “prskanje tjelesnih tekućina i izmeta” te “pogrdan govor”.

Na američkom sudu to je prvi put da je jedan sudija slušao svjedočenje o uvjetima u zatvoru otkad su zatvorenici stigli u Guantanamo prije 13 godina.

Prema osnovnim procedurama za neposlušne zatvorenike, čuvari iz tima za “nasilno izvlačenje iz ćelija” (FCE) izvlače zatvorenike i vode ih na hranjenje.

“FCE će upotrijebiti minimum sile da spriječi bilo kakvu povredu zatvoreniku za vrijeme FCE procesa”, kaže Warden i dodaje da je to bila “krajnja nužda, nakon pokušaja verbalnog nagovaranja”.

Neposlušni zatvorenici su tada vezani za stolicu i stavljen im je “štit za pljuvačku”, koji sprečava pljuvanje na čuvare.

“Stolica za vezanje nikada nije služila za kažnjavanje zatvorenika ili osvetu”, rekao je Warden, čitajući iz dokumenta koji je napisao nekadašnji šef Guantanama, pukovnik John Bogdan.

Lijek protiv bolova

“Bila je podstavljena i udobna, kao i svaka druga stolica”, pisao je Bogdan.

Wardenov je svjedočio, nakon što su Dhiabovi advokati u ponedjeljak rekli da je procedura prisilnog hranjenja bila bolna i ponižavajuća, te da su čuvari uzeli njegova kolica i štake, kada su ga izvukli iz ćelije.

Warden kaže da štrajkač, nakon vezivanja za stolicu, može odabrati okus tečnog jela: orah i puter, čokolada, vanilija ili jagoda.

“Zatvorenicima se nudi i lijek protiv bolova, poput Ibuprofena, ako osjete nelagodu”, dodao je.

Nude im se i bombone da bi lakše gutali cjevčicu za hranjenje. Maslinovo ulje, kojim se podmaže cijev je sada zabranjeno, jer može proizvesti upale, a postoji i rizik od upale pluća.

Proces hranjenja traje blizu 20 minuta, nakon čega se cijev izvlači.

Dhiab je želio ostaviti cijev u sebi, ali stražari su se plašili da bi je zatvorenik mogao pretvoriti u oružje ili iskoristiti da se objesi. Vlada također smatra da bi ostavljanje cijevi u organizmu moglo izazvati infekcije.

Sutkinja Gladys Kessler nije djelovala uvjereno kada su Vladini advokati govorili da su čuvari koristili uske cijevi koje se koriste u dječijim bolnicama.

Ljekar Steven Miles svjedočio je da se te cijevi koriste samo za izvlačenje otrova ili droga, nikako za hranjenje.

Na kraju saslušanja, sudu je pokazan trosatni videosnimak prisilnog hranjenja Dhiaba. Eric Lewis, jedan od advokata koji su gledali snimak, kaže da je bio “težak za gledati”.

Sutkinja Kessler je naredila da snimci budu javni, ali Vlada SAD-a još ima pravo žalbe.

Izvor: Agencije