Guardian: Xhaka i Shaqiri donijeli balkansku politiku na Mundijal

Xhaka i Shaquiri proslavljaju pogotke protiv Srbije (EPA)

Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri rizikuju da povećaju političke tenzije na Balkanu, time što su pokazali dvoglavog orla pri proslavi svojih golova na utakmici Srbije i Švicarske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, piše Guardian.

Guardian ocjenjuje da će potez koji su napravili rukama, ukrštajući palčeve i šireći dlanove tako da liči na albanskog orla, koji se vidi na njihovoj zastavi, povećati tenzije “između srpskih nacionalista i etničkih albanaca”.

Šaćiri je, podseća “Gardijan”, rođen na Kosovu, a Džakini roditelji su albanskog porekla i takođe potiču sa Kosova.

Shaqiri je nakon utakmice izjavio da je u pitanju samo “emocija”.

“Mislim da u fudbalu uvijek imate emocije. Možete da vidite šta sam uradio i mislim da je to samo emocija. Jako sam sretan što sam postigao ovaj gol. Ništa više. Mislim da ne moramo sada da pričamo o ovome”, rekao je Shaqiri.

Švicarski selektor Vladimir Petković dodao je da nikada ne bi trebalo miješati politiku i fudbal.

Klonimo se politike

“Jasno je da se emocije prikazuju i tako se stvari dešavaju. Mislim da sada svi zajedno treba da se klonimo politike u fudbalu i da bi trebalo da ovaj sport gledamo kao prelijepu igru i nešto što spaja ljude”, rekao je Petković.

Guardian podsjeća i na činjenicu da je Shaqiri na jednoj kopački nosio zastavu Švicarske, a na drugoj zastavu Kosova.

Reprezentativac Srbije Aleksandar Mitrović upitao je Shaqirija zašto je odbio da igra za Kosovo, ako ga toliko voli i prikazuje njihovu zastavu.

Selektor srpske fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić odbio je da komentariše poteze Shaqirija i Xhake, rekavši da nema komentar.

“Ne bavim se ovim stvarima. Ja sam čovjek od sporta i to je ono što ću ostati. Nemam komentar”, rekao je Krstajić.

Teška politička pozadina

Kapiten Švicaraca Stephan Lichsteiner smatra da je politička pozadina učinila utakmicu teškom.

„Bili smo pod velikim pritiskom, to nije bila jednostavna utakmica za nas. Imamo puno Albanaca, znamo za historiju između Srbije i Albanije, tako da je to za njih bila teška utakmica“, rekao je Lichsteiner.

On proslave pogodaka smatra sasvim normalnim, iako bi se Xhaka i Shaqiri mogli suočiti sa sankcijama FIFA-e.

„Rat između njih bio je težak. Razgovarao sam s ocem jednog od naših igrača koji je Albanac. On mi je rekao o historiji, to je više od fudbla. Razumijem ih, mislim da je to normalno, to je dio njihovog života, a iz Srbije su stigle brojne provokacije“ zaključio je novi igrač Arsenala.

Izvor: Agencije