Gube li bankari zbog robota?

Von Koskull kaže kako je jedini način da se održi konkurentnost jeste da radnike nadomjeste roboti, od obavljanja važnih poslova, pa do odgovora na pozive klijenata (Reuters)

U izvještaju Niklassa Mangussona, iz agencije Bloomberg, stoji kako Švedska banka, koja je prva među bankama kad je u pitanju štednja, planira da u sljedećih deset godina radnike nadomjesti mašinama i robotima. Postavlja se pitanje hoće li bankari ljude, zaista, zamijeniti robotima.

Ovu odluku potpisuje Casper von Koskull, izvršni direktor banke Nordea, koji je rekao da bi banka mogla u skorije vrijeme mogla zadržati samo polovinu od ukupnog broja uposlenika.

Von Koskull dodaje kako je jedini način da se održi konkurentnost u budućnosti u tome da banka otpusti šest hiljada radnika i da iste nadomjeste roboti, od obavljanja važnih poslova, pa do odgovora na pozive klijenata.

U izvještaju stoji da, iako su se mnogi u sektoru finansija trudili da ne shvataju ozbiljno ovu odluku, najnoviji rezultati bankarskog poslovanja u Švedskoj ukazuju na to da su rukovodioci banaka inspirisani iskustvom banke Nordea o smanjenju troškova i automatizaciji.

Smanjenje troškova

Banka Nordea najavila je smanjenje troškova u vremenu koje slijedi, a već u drugom kvartalu poslovanja imala je 11 posto veću zaradu, stoji u izvještaju.

Iako je ova banka smanjila broj uposlenika za osam posto, čime je broj uposlenih smanjen na 29.300 radnika, ipak je u trećem kvartalu zabilježila bolje poslovanje od ostalih banaka u posljednjem periodu.

Niski troškovi ove banke pomogli su joj da pozitivno posluje i prošle godine, a sada se nalazi u vrhu među četiri najuspješnije banke u zemlji.

Druge banke, također, pokušavaju ići njihovim stopama i sve više za obavljanje poslova koristiti mašine i robote.

U intervjuu kojeg je ranije dao, Von Koskull je izjavio kako bankarska industrija, kao i mnoge druge, prolaze kroz mnoge promjene u ovom kontekstu, a to je, kako kaže, nešto što zahtijeva dosta priprema.

Izvor: Al Jazeera i agencije