Gubitak Credit Agricolea 6,5 milijardi eura

Credit Agricole je krajem 2012. godine prodala grčku podružnicu Emporiki Bank za jedan euro (AP)

Francuska banka Credit Agricole zaključila je prošlu 2012. godinu s rekordnim gubitkom zbog neočekivanih poreznih troškova povezanih s prodajom grčkog poslovanja.

Banka je tako u 2012. godini zabilježila gubitak od 6,5 milijardi eura, izvijestili su u srijedu evropski mediji.

Pogoršanje ekonomske krize dovelo je do gubitaka i u italijanskoj i francujskoj podružnici za investicijsko bankarstvo.

Credit Agricole namjerava skrojiti trogodišnji plan preustroja, koji bi trebao osigurati zaokret prema boljim poslovnim rezultatima.

Francuska banka je krajem 2012. godine prodala grčku podružnicu Emporiki Bank za jedan euro zbog grčke ekonomske krize.

Nova stranica

Neočekivani rashodi na ime poreza u visini od 838 miliona eura povećali su ukupni godišnji gubitak Credit Agricolea iznad očekivanja.

Početkom mjeseca banka je izvijestila o velikom otpisu vrijednosti imovine, uključujući onu u Portugalu i Italiji, zbog pogoršanja stanja u ekonomiji eurozone i novih strožih propisa za finansijski sektor.

“U 2012. godini okrenuli smo novu stranicu i iz korijena promijenili grupu. Napuštanje Grčke skupo nas je stajalo, ali bila je to neophodna odluka”, naglasio je izvršni direktor Jean-Paul Chifflet.

Glavni prioriteti novog poslovnog plana, prema njegovim riječima, bit će ubrzano poboljšanje univerzalnog poslovanja fokusiranog na klijente i produbljivanje već započetih promjena u odjelu specijaliziranih finansijskih usluga.

Izvor: Agencije