Gubitak Mercatora 103,6 miliona eura

Ukupne investicije Mercatora lani su iznosile 67 miliona eura, što je za četvrtinu manje od planiranog (Pixsell)

Slovenski trgovački lanac Mercator ostvario je u 2012. godini prema nerevidiranim rezultatima 2,873 milijarde eura prihoda od prodaje te gubitak od 103,6 miliona eura, objavio je lanac u utorak.

Prihod je 0,4 posto veći nego u 2011. godini: samo četvrtina gubitka je iz poslovanja, a tri četrtine zabilježenog gubitka predstavljaju otpisi i revalorizacija imovine i nekretnina.

Unatoč negativnom poslovnom rezultatu u prošloj godini, Mercator ostaje finansijski stabilna kompanija, koja provodi lani započetu poslovnu strategiju, s planom da se ubuduće više posveti svojoj osnovnoj djelatnosti, kontroli troškova i zaduženosti, pa ove godine može očekivati bolje rezultate, naveo je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor Mercatora Toni Balažič.

Neto finansijski dug Mercatora u 2012. godini smanjen je 7,6 posto i krajem godine iznosio je 1,008 milijardi eura.

Ukupne investicije lani su iznosile 67 miliona eura, što je za četvrtinu manje od planiranog, a zaustavljen je pad Mercatorovih tržnih udjela na tržištima u regiji, pa je Mercator u Srbiji s 8-postotnim udjelom, te u Hrvatskoj s oko 7,5 posto među vodećima u regiji.

Tražeći nove izvore financiranja, Mercator je, u dogovoru s bankama, u januaru uspješno zaključio prodaju komercijalnih zapisa u vrijednosti 20 miliona eura, a racionalizacijama u okviru poslovne politike u zadnjem kvartalu prošle godine ostvario je uštede od oko 10 miliona eura, saopćila je Mercatorova uprava.

Potraga za strateškim ulagačem

Balažič je izjavio da uprava podržava namjeru većinskih vlasnika da prodaju svoje udjele, ali da bi bilo potrebno naći strateškog ulagača koji će kompaniju i dalje razvijati.

“Potreban nam je stabilan vlasnik, pa podržavamo prodaju starteškom investitoru koji će omogućiti dalnji razvoj kompanije”, rekao je on za TV stanicu A-kanal.

Za dvije sedmice završava rok u kojem skupina banaka i Pivovarna Laško (PL) očekuju neobavezujuće ponude za njihove dionice u Mercatoru.

Ukupno se prodaje 53 posto od ukupnog broja dionica najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

Slovenski mediji navode da će se s ponudom vjerovatno ponovo javiti hrvatski koncern Agrokor, koji je prilikom zadnjeg pokušaja prodaje, krajem 2011. godine, kao jedini od strateških investitora, dao ponudu koja je zadovoljavala vlasnike.

Do prodaje nije došlo zbog ocjena da je Agrokor regionalni konkurent koji bi ograničio rast Mercatora na tržištima izvan Slovenije, gdje ostvaruje skoro polovicu prihoda.

Izvor: Agencije