Gubitak Rolls-Roycea od 4,6 milijardi funti

Gubitak nakon oporezivanja dostigao je pet milijardi dolara (4,8 milijardi eura) u odnosu na neto profit od 84 miliona funti u prethodnoj finansijskoj godini (Reuters)

Britanska kompanija Rolls-Royce zabilježila je rekordan godišnji neto gubitak od 4,6 milijardi funti u 2016. godini zbog kolapsa funte prouzrokovanog Brexitom i kazne izrečene toj kompaniji povodom optužbi za korupciju, javljaju svjetske agencije.

Gubitak nakon oporezivanja dostigao je pet milijardi dolara (4,8 milijardi eura) u odnosu na neto profit od 84 miliona funti u prethodnoj finansijskoj godini, navodi se u poslovnim rezultatima kompanije, prenosi agencija AFP.

Dodaje se kako je prilagođeni profit prije oporezivanja pao manje od očekivanja, na 813 miliona funti s 1,4 milijarde funti godinu ranije.

Analitičari koje je anketirala njujorška agencija Bloomberg predviđali su pad profita na 685 miliona funti.

Mito i korupcija

Rolls-Royce je pretrpio gubitak od 4,4 milijarde funti zbog pada vrijednosti funte, koji je uslijedio nakon odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, i suočio se s kaznom u visini 671 milion funti povodom optužbi za mito i korupciju u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

“Protekla godina bila je izuzetno važna zato što smo ubrzali proces transformacije Rolls-Roycea”, izjavio je generalni direktor kompanije Warren East, koji je bio zadužen za kontrolu restrukturiranja poslovanja.

Britanska funta izgubila je gotovo petinu vrijednosti prema dolaru od referenduma o Brexitu, koji je održan 23. juna prošle godine.

Rolls-Royce je britanska kompanija osnovana prije 113 godina u Manchesteru.

Bavi se proizvodnjom motora za civilnu i vojnu avijaciju, pogonskih jedinica u brodoindustriji te generatora električne energije.

Izvor: Agencije