Gubitak Societe Generale od 476 miliona eura

Među pojedinačnim značajnijim stavkama izdvaja se i 300 miliona eura rezervacija za sudske troškove (EPA)

Druga najveća francuska banka Societe Generale u srijedu je objavila kako je četvrto tromjesečje 2012. godine zaključila s gubitkom od 476 miliona eura koji pripisuje slaboj privredi eurozone i jednokratnim troškovima, prenose agencije.

U istom razdoblju godine ranije banka je poslovala s neto dobiti od 100 miliona eura, pokazuje izvještaj o poslovnim rezultatima za četvrti kvartal i čitavu prošlu godinu.

Među glavnim razlozima za gubitak u posljednjem kvartalu izdvajaju značajne jednokratne tromjesečne troškove, uključujući računovodstvene gubitke na vrijednosti duga i otpis „goodwilla“ vezan uz kompaniju Newedge, zajedničko brokersko poslovanje s bankom Credite Agricole.

Slabe rezultate pripisuju i slabom ekonomskom okruženju u Evropi, uz napomenu da su porasle rezervacije za gubitke po nenaplaćenim zajmovima u aktivnostima banke u Francuskoj i Rumuniji, te gubitak u ruskom ogranku Rosbanku.

Novi menadžment

Među pojedinačnim značajnijim stavkama izdvaja se i 300 miliona eura rezervacija za sudske troškove.

U cijeloj 2012, Societe Generale je poslovao s neto dobiti od 774 miliona eura, što je smanjenje za 67,5 posto u poređenju sa 2,385 milijardi eura neto dobiti u 2011. godini, stoji u poslovnom izvještaju objavljenom na službenoj stranici banke.

Banka je najavila da će s novim menadžmentom i izmijenjenom strukturom smanjiti troškove poslovanja u naredne tri godine, no zasad nije željela iznositi više pojedinosti.

Poput mnogih evropskih banaka, Societe Generale izložena je ojačanim pritiscima da osmisli novi poslovni model koji bi joj omogućio povećanje dobiti u otežanom okruženju nakon kreditne krize.

Glavobolje im tako zadaju stroža regulativa, promjenjiva financijska tržišta i budžetski rezovi u nizu država.

Izvor: Agencije