Gubitak UBS-a blizu dvije milijarde eura

U 2011. godini UBS je ostvario neto dobit od blizu 4,1 milijarde franaka (AP)

Švicarski bankarski div UBS u utorak je objavio da je poslovnu 2012. godinu zaključio s neto gubitkom od blizu 2,5 milijardi švicarskih franaka (skoro dvije milijarde eura), uglavnom zbog novčanih kazni vezanih uz skandal oko namještanja libora.

Samo u četvrtom tromjesečju prošle godine neto gubitak iznosio je blizu 1,8 milijardi franaka, nakon proknjiženih rezervacija za ukupni iznos globa regulatora od skoro 1,4 milijardi franaka i troškova restrukturiranja, navodi se u saopćenju.

U 2011. godini UBS je ostvario neto dobit od blizu 4,1 milijarde franaka.

U UBS-u navode da su postigli napredak u provedbi strategije čiji je cilj smanjiti operacije u rizičnijem segmentu investicijskog bankarstva, uz odgovarajuće povećanje aktivnosti u segmentu upravljanja bogatstvom.

Dividenda veća 50 posto

U četvrtom tromjesečju 2012. godine u UBS-ovu segmentu investicijskog bankarstva neto gubitak je smanjen na 557 miliona franaka, u usporedbi s blizu 2,8 milijardi franaka u prethodnom tromjesečju.

U segmentu upravljanja bogatstvom ostvarena je dobit prije oporezivanja od 398 miliona franaka, nasuprot 582 milijuna franaka u trećem tromjesečju.

“Premda je tokom 2012. godine učinjen napredak u pogledu mnogih pitanja, mnogi temeljni izazovi zadržali su se i na početku nove godine”, piše u UBS-ovom saopćenju.

Unatoč gubitku u 2012. godini, UBS je najavio da će predložiti povećanje dividende za 50 posto, na 15 centima po dionici.

Izvor: Agencije