Gudelj: Snagom volje savladao sam teške životne nedaće

Punih 17 godina bio je selektor kadetske reprezentacije Hrvatske do 2013. godine (Hrvatski nogometni savez)

Nekadašnji kapiten splitkog Hajduka i reprezentacije bivše Jugoslavije Ivan Gudelj (58) dostigao je kao mlad igrač zvjezdane trenutke u karijeri. Nažalost, morao je prekinuti s igranjem već u 26. godini, zbog bolesti hepatitis B, odnosno žutice. Tada je počela njegova teška životna borba, koju je dobio radom i pozitivnim razmišljanjem. Dugo godina se bavi trenerskim poslom i nedavno je izabran za selektora juniorske selekcije Hrvatske.

S juniorskom reprezentacijom Jugoslavije postao je evropski prvak 1979. godine u Austriji, a on je izabran za najboljeg juniora Starog kontinenta. Za seniorsku selekciju bivše zajedničke države odigrao je 33 utakmice i postigao tri gola. Poznati francuski list L'Equipe ga je uvrstio u idealni tim Svjetskog prvenstva 1982. godine u Španiji. Tim koji je tada predvodio selektor Miljan Miljanić eliminiran je u grupnoj fazi takmičenja, iako je važio za jednog favorita Mundijala. Gudelj je proglašen za najboljeg igrača Jugoslavije 1982. godine.

Punih 17 godina bio je selektor kadetske reprezentacije Hrvatske, do 2013. godine. Hrvatski nogometni savez mu je, poslije pet godina pauze, ukazao povjerenje da vodi U19 selekciju ove zemlje. Gudelj je govorio o podvigu Hrvatske i ispadanju Srbije u prvom krugu Mundijala u Rusiji ove godine, smjeni generacija u reprezentaciji Hrvatske, Ligi nacija i maksimalnom učinku selekcije Bosne i Hercegovine, krizi Hajduka, izvanrednim rezultatima Dinama u grupnoj fazi Evropske lige, kvalitetu hrvatskog prvenstva, favoritima za trofej Lige prvaka i prijatelju Blažu Sliškovića, za kojeg tvrdi da je izvanredan trener.

  • Koliko Vas je obradovalo srebro Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

– Prije Svjetskog prvenstva bilo je teško očekivati ovakav podvig Hrvatske, koja nije spadala u glavne favorite. Znao sam da može daleko dogurati, jer ako se vratimo 20 godina unazad, Hrvatska je osvojila svjetsku bronzu [Mundijal u Francuskoj 1998. godine]. Kada zabilježite takav rezultat, ljestvica cilja bude podignuta visoko. Ova generacija Hrvatske ima igrače koji nastupaju u najboljim svjetskim klubovima i zaslužila je visok plasman. Iznenadila je, a veliki favoriti su otpali ranije. Zbog toga je nogomet interesantan i nepredvidiv.

U grupnoj fazi Mundijala svatko može dobiti svakog, dok se u nokaut-fazi igraju odlučujuće utakmice. Relativno mala zemlja Hrvatska je ostvarila podvig, koji je i posljedica uspješnog kontinuiteta rezultata. Uspjehom Hrvatske mogu biti zadovoljni na određeni način svi koji su bili vezani za postignute rezultate. Hrvatska se dosad nije uspjela plasirati samo na dva velika takmičenja otkad igra u kvalifikacijama. Srbija, Bosna i Hercegovina te Slovenija, koje su igrale na završicama prvenstava, imaju sjajne igrače, kao i Crna Gora, koja je blizu da se plasira na jedno od njih, i mislim da će ubrzo uspjeti.

  • Kako komentirate da je Luka Modrić proglašen za najboljeg igrača svijeta u 2018. godine u izboru Svjetske nogometne asocijacije?

– To je priznanje Luki, ali i svim klubovima u kojima je igrao u Hrvatskoj, Zadru, gdje je prošao omladinsku školu, te svim trenerima koji su ga vodili od mlađih selekcija Hrvatske, počevši od U15, do A reprezentacije. Hrvatska ima jedan od najboljih i prepoznatljiv sustav stvaranja seniorskih reprezentativaca, jer su svi njezini igrači, izuzev Ivana Rakitića, prošli kroz mlađe selekcije. Mislim da takav postotak seniorskih reprezentativaca koji su nastupali prethodno u svim mladim selekcijama nema ni Španjolska, koja je po tome poznata. To je veliko priznanje Hrvatskom nogometnom savezu i može biti primjer svima kako bi se trebalo raditi s talentima. Tako se podstiče motiv mladićima da se nastave baviti nogometom. Modrić može biti uzor, a Hrvatska s malim brojem stanovnika daje puno talentiranih nogometaša.

Dobro se radi u HNS-u i klubovima, koji su “osuđeni” na stvaranje igrača. Zakon nogometnog tržišta je neumoljiv i nema granica. Kvalitetni igrači odlaze rano vani, što čini problem. Smatram da treba sazrijeti vrijeme za njihov odlazak u inozemstvo. Nakon što igrač doživi nogometnu zrelost, može se usmjeriti prema vrhunskim klubovima, no kada ode sa 16 ili 17 godina, skoro je sigurno da se neće snaći u novoj sredini. Samo je jedan ostvario izuzetnu karijeru na taj način. To je bio Ivan Perišić, koji je veoma mlad otišao iz Hajduka.

  • Koja je formula za stvaranje dobrog nogometaša?

– Puno faktora je utjecalo na razvoj igrača. Veliki igrači su često dolazili iz dopunskih selekcija, u malim sredinama i klubovima, gdje treneri nisu adekvatno plaćeni za rad koji je teško vidljiv i ne cijeni se dovoljno.

  • Šta mislite o ispadanju Srbije u prvom krugu Mundijala?

– Ciljevi uvijek moraju postojati. Prvi cilj je plasman na svjetsko i evropsko prvenstvo, te kada se on ostvari, to je veliki uspjeh, pogotovo ako imamo u vidu da se Nizozemska i četverostruki svjetski prvak Italija nisu ni plasirale na SP. Drugi cilj je proći grupnu fazu na Mundijalu. Srbija je imala kvalitet da prođe dalje, no i sudačka pogreška u utakmici protiv Švicarske zaustavila ju je na tom putu. Mislim da Srbija ima dobru reprezentaciju, no nelogičan potez je bila smjena selektora Slavoljuba Muslina, koji ju je odveo na Mundijal, gdje je igrala pod vodstvom drugog trenera Mladena Krstajića.

  • Jeste li očekivali da Francuska osvoji drugu titulu svjetskog šampiona?

– Na prošlom Evropskom prvenstvu Francuska je važila za favorita kao domaćin, ali je poražena od Portugala sa 0:1 u finalu, iz čega je izvukla pouke. Selektor Didier Deschamps je imao sjajne igrače, koji su igrali najbolje u kontinuitetu na ovom Svjetskom prvenstvu. Prije njegovog početka Brazil, Argentina i Njemačka bili su vodeći favoriti. Žao mi je što Belgija, koja igra moderan nogomet i pravi fenomenalne stvari s mlađim selekcijama, nije postigla više od trećeg mjesta. Njena U17 selekcija je sjajna i ima igrače koji su kadri napraviti željeni rezultat. U Belgiji je to proces koji ima kontinuitet i nije slučajno prva na najnovijoj rang-listi FIFA-e. Nije mi jasno da Eden Hazard nije ušao u najuži izbor za najboljeg igrača svijeta, što je zaslužio maestralnim igrama.

  • Ko su najprijatnija iznenađenja, a ko najveća razočarenja SP-a u Rusiji?

– Mada je malo tko očekivao da Hrvatska, koja ima dobru reprezentaciju, dođe do finala, iskoristila je priliku i došla do nestvarnih visina. Engleska ima mladu momčad sa sjajnim i brzim igračima, što je dokazala na Mundijalu, zauzevši četvrto mjesto. Ona ima potencijal da još napreduje, a reprezentativci igraju u Premier ligi, koja je među najboljim u Evropi. Engleski selektor je dobro odabrao ekipu i ona se može boriti za prvo mjesto u završnicama narednih evropskih i svjetskih prvenstava. Najveća razočarenja bili su Brazil, Argentina i Njemačka.

  • Da li će Hrvatskoj biti teško nadoknaditi odlaske Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke te da li se to odrazilo na rezultate u Diviziji A Lige nacija protiv Španije 0:6 i Engleske 0:0?

– Poslije euforije i slavlja u cijeloj zemlji zbog izvanrednog uspjeha, normalno je da je da je došlo do poraza od Španjolske u novom takmičenju, jer su se igrači iscrpili plasmanom u finale SP-a. Hrvatska ima potencijal i nogometaše koji su u vrhu svjetskog nogometa, kao i one koji mogu dostojno naslijediti starije asove koji su otišli. Istakao bih da je Modrić postao najbolji svjetski igrač u 33. godini. Prešao je težak put i dugo vremena je ključni igrač Reala. Mislim da će ubrzo doći novi mladi talenti i da za Hrvatsku neće biti problema u reprezentativnom nogometu. Kada se stvara momčad i vrši smjena generacija, treba biti strpljiv. Imali smo iskustvo iz 1998. godine, nakon koje je prošlo 20 godina da bismo zabilježili najveći uspjeh u historiji.

  •  Šta očekujete u revanšima grupe 4 Lige nacija protiv Španije kod kuće 15. novembra i s Engleskom u gostima tri dana kasnije?

– Hrvatska će ići na pobjede. Potrebna je što bolja priprema za utakmice, kako bi se dobrim rezultatima dobilo samopouzdanje u kvalifikacijama za EP. Očekujem što bolje igre Hrvatske. Rezultat je bitan, ali ne i primaran, pošto je cilj proći na EP kroz kvalifikacije. Selektor Zlatko Dalić će standardizirati momčad i najvažnije je da svi igrači budu zdravi, jer slijede utakmice protiv odličnih reprezentacija Španjolske i Engleske.

  • Šta mislite o kvalitetu 1. Hrvatske nogometne lige?

– Kvaliteta lige je izvanredana, s puno dobrih ekipa. Dinamo igra sjajno dugi niz godina. Lokomotiva je bila stalno u sredini tablice i sada je s izvanrednim igračima u vrhu. Rijeka je ove sezone u rezultatskoj krizi, ali nije u krizi rukovođenja klubom. Bivši trener Matjaž Kek je postigao sjajne rezultate s Rijekom, koja je primjer izuzetno organiziranog kluba. Ona je prekinula nadmoć Dinama osvajanjem titule prvaka 2017. godine, što je dobro za nogomet u Hrvatskoj. Osijek je, također dobro organiziran klub, koji još treba napraviti rezultatski iskorak. Iz hrvatske lige su izašli brojni reprezentativci, koji igraju u najboljim svjetskim klubovima. Bitne su i škole nogometa, u kojima se stvaraju igrači. Mislim da u hrvatskoj ligi ima više stranaca nego što je potrebno, no i oni joj daju odličnu kvalitetu.

  • Može li neko pokvariti planove Dinamu u utrci za titulom?

– Dinamo je glavni favorit i teško da ga bilo koja ekipa može ugroziti u utrci za naslov. Dinamo je primjer izuzetno posloženog kluba za sve na ovim prostorima. Ima dobre igrače i odličnog trenera Nenada Bjelicu, te se sve od igračkog kadra, trenera i uprave poklopilo da klub funkcionira onako kako treba.

  • Hoće li ‘Modri’, koji vode sa devet bodova u grupi D Evropske lige, proći u šesnaestinu finala?

– Malo je nedostajalo i u utakmicama protiv Young Boysa da se Dinamo plasira u grupe Lige prvaka. Odlično je za hrvatski nogomet da je Dinamo ostvario maksimalan učinak u tri kola Evropske lige. Odlična organizacija kluba dala je mogućnost treneru da uradi dobru selekciju igrača, koji se dalje afirmiraju. Vjerujem da će Dinamo sigurno izboriti nastup na proljeće u Evropi.

  • Koji su uzroci krize Hajduka?

– Hajduk je za mene poseban klub sa navijačima koji su mu fanatično privrženi. Njegov problem je što ne postoji kontinuitet u radu trenera i uprave. Uskoro će se izabrati Nadzorni odbor, koji bi trebao dati punu potporu Zoranu Vuliću, trofejnom treneru Hajduka, kako bi osvojio što više bodova do zimske pauze. Tada bi Vulić morao dobiti odriješene ruke da uradi kvalitetnu selekciju igrača, te pruži šansu mladim kvalitetnim igračima. Potrebna je ujedno analiza zašto Hajduk nije bio prvak Hrvatske od 2005. On mora uvijek biti u borbi za prvo mjesto i Evropu, kao i da se oslanja na vlastite igrače i trenere koji moraju biti zastupljeni 70 posto, a ostatak ekipe se može popuniti kvalitetnim strancima. Kada se bude tako radilo, Hajduk će biti pravi. Teško mi je zamisliti da je Hajduk ovako slabo plasiran na tabeli.

Poređenja radi, Dinamo nije bio jedne sezone među šest najboljih ekipa. Završio je igrajući Ligu za opstanak, a nakon što je sve to prebrodio, napravio je stabilan klub. Iz krize se, kao po pravilu, izrodi i nešto dobro. Međutim, najopasnija je kriza rukovođenja sa kojom se Hajduk često susretao.

  • Šta je cilj U19 selekcije Hrvatske, čiji će rivali u prvom krugu kvalifikacija za EP biti Češka, Makedonija i Luksemburg?

– Cilj je plasirati se u elitnu rundu koja će biti odigrana u proljeće 2019. Kvalifikacije za EP U19 i U17 selekcija su svake godine sve jače, a lakše se plasirati na kadetsko prvenstvo Evrope, jer na njemu sudjeluje 16 reprezentacija. Kod juniora iz elitne faze prolazi samo pobjednik grupe. Nama rezultat nije toliko primaran, kao niti kadetima, dok je važan mladoj reprezentaciji i pogotovo seniorskoj.

  • Ko su glavni favoriti za osvajanje Lige prvaka?

– Izdvojio bih Juventus i Barcelonu, koji igraju sjajan nogomet i bilo bi lijepo da se ove dvije momčadi sastanu u finalu Lige prvaka.    

  • Šta mislite o nadmoći Zrinjskog u BiH?

– Veoma mi je drago da je Zrinjski najbolji tim u BiH, posebno zbog mog velikog prijatela Bake Sliškovića, koji je bio odličan igrač. U takmičenju sa klubovima koji imaju bogatu tradiciju kao Sarajevo, Željezničar, Sloboda i Čelik, koji su igrali u Prvoj ligi bivše Jugoslavije, sigurno nije lako biti prvak, što Zrinjskom uspijeva tri godine zaredom. Rekao bih i da je prema Sliškoviću učinjena nepravda 2005. kada je smijenjen u Hajduku, koji je u tom momentu bio prvi u prvenstvu Hrvatske i ta titula Hajduka je najvećim dijelom osvojena njegovom zaslugom.   

Fenomenalno bi bilo kada bi neki bh. klub uradio evropski iskorak i stigao u grupnu fazu Lige prvaka ili Evropske lige. U bh. ligi ima puno dobrih igrača, a i selektor BiH Robert Prosinečki ima dobar rezultat sa tri pobjede iz tri utakmice Lige nacija.

  • Kolike su zasluge Prosinečkog da je BiH stigla blizu plasmana u A diviziju Lige nacija?

– Svugdje gdje je radio kao trener, bilo kao pomoćnik Slavena Bilića u stručnom stožeru Hrvatske ili kao šef stručnog stožera Crvene zvezde, Prosinečki je imao uspjeha. Pokazao je da je odličan trener. Njegov dolazak na selektorsko mjesto BiH je prava stvar. Poslije Safeta Sušića i mog prijatelja Mehmeda Baždarevića, koji su bili raniji selektori, BiH ima dobre šanse da se plasira na završnicu Eura 2020. Želim joj uspjeh, kao i Veležu da se vrati u Premijer ligu BiH, gdje mu je mjesto. Imam izvanredne odnose sa Bh. savezom i doskorašnjim selektorom kadeta Sakibom Malkočevićem. Često dolazim na turnire u Bosnu i Hercegovinu, gdje se uvijek lijepo osjećam i imam puno prijatelja.

  • Šta je nedostajalo timu Jugoslavije za uspjeh na SP-u 1982?

– Jugoslavija je bila prva u kvalifikacijama ispred Italije, koja će kasnije postati svjetski prvak i važila je za jednog od favorita Mundijala 1982. Teško je bilo igrati kada se stalno potenciralo da je favorit, a samim kvalitetom je trebala doći u završnicu. Odigrala je sa Sjevernom Irskom 0:0, a zatim je vodila protiv Španije 1:0 i nakon što je Sušić pogodio prečku, dosuđen je jedanaesterac za Španiju zbog prekršaja izvan šesnaesterca. Španci su promašili penal, pa dali gol iz ponovljenog kaznenog udarca. Utakmicu smo nespretno izgubili, ponajviše zahvaljujući sudačkim greškama. Dobili smo Honduras 1:0 u posljednjem kolu, a Sjeverna Irska je savladala Španiju takođe sa 1:0, jedinim rezultatom koji nam nije odgovarao da prođemo dalje. Takav je nogomet, morate imati nekada i sreće. Italija se tada provukla dalje u grupi na osnovu bolje gol-razlike, a kasnije osvojila titulu svjetskog prvaka.

Možemo govoriti i o atmosferi u reprezentaciji koja je na početku priprema bila sjajna. Igrači su mogli nositi opremu sportskog proizvođača Puma, a poslije je Savez uvjetovao da moramo nositi opremu kompanije Adidas, čime je atmosfera bila narušena. Dugo nije bilo dobrih rezultata na velikim takmičenjima, a Jugoslavija je ostvarila iskorak 1990. na Mundijalu u Italiji sa Osimom na čelu.  

  • Kako ste pobijedili bolest koja vam je prekinula igračku karijeru na početku sezone 1986/87?

 – Bio sam kapiten Hajduka i reprezentacije u trenutku u kojem mi se srušio cijeli svijet zbog bolesti. Igrao sam nogomet sa strašću i nošenje Hajdukovog dresa bio je pravi ritual. Postao sam najmlađi kapiten selekcije Jugoslavije sa 22 godine u utakmici protiv Bugarske 1982. u Sofiji. Iz ove situacije izvukla me vjera u Boga. Upisao sam Kineziološki fakultet u Zagrebu i poslije svakog položenog ispita osjećao radost. Kada sam okončao studij, bio sam ushićen. Temelj svakog uspjeha je obitelj, pa tako i mog. Uvijek više volim pričati o životnima temama nego o sportskim događajima. U trenutku kada sam imao ponude najvećih evropskih klubova i bio na vrhuncu popularnosti, svi su me tapšali i bili uz mene. Ubrzo se situacija promijenila i ljudi su se distancirali od mene.  

Kada je dijagnosticirana bolest, imao sam 26 godina. Htio sam pobjeći od svega negdje daleko. Shvatio sam da sam moram riješiti novonastale probleme i to je bilo moguće ogromnom snagom volje i radom. Moj prijatelj, novinar i publicista Blaž Duplančić napisao je knjigu „Ivan Gudelj – Hajdučka priča“, čija je prva promocija održana 2010. Ona je promovisana takođe i u Sarajevu, u prostoru Kamernog teatra. Na promociji su bili Sušić, koji je u to vrijeme bio selektor BiH, Predrag Pašić, Muhamed Konjić i mnogi drugi. Održano je 90-ak promocija knjige u Hrvatskoj. Knjiga je namijenjena mladim, ali i ljudima koje zadesi neka muka, kako bi smogli snage da se izvuku iz depresije. Član sam i ambasador Hrvatskog društva za bolesti jetre Hepatos. U 2019. biće završen i dokumentarni film o mojoj životnoj priči. Poruka je da nema uistinu situacije iz koje čovjek ne može izaći kao pobjednik.

Izvor: Al Jazeera