Gujarat – centar ekonomske diplomatije

Trodnevni globalni samit investitora Vibrant Gujarat održava se u saveznoj državi Gujarat, na zapadu Indije. Cilj samita je privući strane investicije u Indiju i ojačati ekonomske veze s drugim državama. Na samitu će učestvovati oko 50.000 izaslanika iz Indije i oko 1.800 predstavnika iz 105 zemalja.

Gujarat, savezna država s gotovo 60 miliona stanovnika, jedna je od najrazvijenijih u Indiji. Tu se nalazi najveće polje solarne energije na svijetu, koji proizvodi 214 megavata struje.

Upravo u ovoj državi održan je prvi samit investitora 2003. godine, na inicijativu sadašnjeg premijera Indije Narendra Modija. Kako bi privukao što veći broj stranih investicija, premijer obećava stabilan ambijent za poslovanje.

“Od prvog dana moja Vlada radi aktivno na tome da oživi ekonomiju. Posvećeni smo stvaranju okruženja koje je predvidljivo, transparentno i pošteno.”

Osam država su partneri ovog samita, a od ove godine i Sjedinjene Američke Države. Državni sekretar John Kerry rekao je da Washington želi ojačati ekonomske veze i povećati trgovinsku razmjenu između SAD-a i Indije.

Poslovno povezivanje zemalja

“Imamo zajednički cilj s premijerom Modijem da povećamo godišnji obim trgovine za pet puta u budućnosti i želimo ojačati naše ekonomske veze, kao i promijeniti način na koji pregovaramo o biznisu”, rekao je Kerry.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je Indiju da da veći doprinos kako bi postigli pravno obavezujući dogovor na ovogodišnjoj Pariskoj konferenciji o klimatskim promjenama. Indija se, kao i druge države u razvoju, ne želi odreći prava na održivi razvoj.

“Pozdravljam inicijativu premijera Modija da poveća udio solarne energije i vjetroenergije, kao i njegovu viziju da ubrza razvoj solarne energije kada je bio premijer savezne države Gujarat”, kazao je Ban.

Svake druge godine održava se ovaj samit, koji je postao centar ekonomske diplomatije. Promovira Indiju kao investicijsko odredište, pri čemu Gujarat predstavlja globalnu platformu za poslovno povezivanje u zemlji.

Izvor: Al Jazeera