Gulen traži od SAD-a da ga ne izruče Turskoj

SAD traži da Turska pruži dokaz da je Gulen umiješan u pokušaj puča (AP)

Fethullah Gulen, kojeg u Ankari smatraju najodgovornijim za pokušaj vojnog udara i koji živi u dobrovoljnom egzilu u SAD, pozvao je američke vlasti da odbiju turski zahtjev za njegovo izručenje.

“Pozivam američku vladu da odbije svaki pokušaj zloupotrebe procesa ekstradicije zarad političkih osveta”, naveo je Gulen u priopćenju koje je objavila Alijansa zajedničkih vrijednosti, skupina bliska njemu.

Iako su turski mediji objavili da je SAD-u poslali službeni zahtjev za Gulenovo izručenje te da je Bijela kuća potvrdila prijem, američki dužnosnici tvrde da nisu dobili takve dokumente.

Analiza dokumenata

Agencija Reuters prenosi kako dokumenti koje je Turska poslala o Gulenu “američke vlasti ne mogu smatrati zahtjevom za njegovo izručenje”.

“SAD analizira dokumente koja je Turska poslala o Gulenu, ali službeni zahtjev za njegovo izručenje nije stigao u Washington”, rekli su dužnosnici State Departmenta.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je precizirao kako je turska vlada poslala materijal o Gulenu u elektronskoj formi, ali da američke vlasti čekaju i formalni zahtjev za izručenje.

Potvrdio je i kako su američki predsjednik Barack Obama i njegov turski kolega Recep Tayyip Erdogan razgovarali o statusu Gulena.

“Američki predsjednik je predsjedniku Erdoganu jasno kazao da SAD ne podržavaju teroriste kao ni osobe koje kuju zavjeru oko svrgavanja demokratski izabrane vlade”, naveo je Earnest, a prenijela Anadolija.

Dodao je da je američki predsjednik još jednom ponovio snažnu podršku demokratski izabranoj Vladi Turske.

Djela ‘političkog karaktera’

Iz Bijele kuće su naveli kako američko Ministarstvo pravde i druge američke agencije razmatraju dokumente, naglasivši da će djelovati u skladu sa sporazumom o ekstradiciji između dvije zemlje, starog desetljećima.

Američko-turski sporazum o ekstradiciji stupio je na snagu 1981. godine, ali se ne odnosi na kaznena djela “političkog karaktera” mada pokriva “kazneno djelo ili njegov pokušaj protiv predsjednika ili premijera”, navodi Reuters.

U tom smislu, američki dužnosnici kažu i da Turska mora pružiti dokaz da je Gulen umiješan u pokušaj puča.

Izvor: Agencije