Gulen: Vraćam se u Tursku ako to odluči SAD

Fethullah Gulen: Evropski lideri nisu dovoljno kritizirali Recepa Tayyipa Erdogana (Reuters)

Imam Fethullah Gulen, kojeg turske vlasti terete da stoji iza pokušaja puča u srpnju i traže njegovo izručenje od SAD-a, kaže da je spreman vratiti se u Tursku ukoliko Washington odobri taj zahtjev Ankare.

“Ako SAD kaže ‘da’, onda ću ići, nema problema. Onda ću preostale dane provesti mučen od Vlade i pred Boga ću kao čist čovek”, rekao je on u intervjuu za njemačku TV postaju ZDF.

Gulen živi u egzilu u Pennsylvaniji i demantira da je umiješan u pokušaj puča.

On inzistira na međunarodnoj istrazi optužbi da je umiješan u organizaciju puča, a za ZDF kaže da je spreman da, u okviru jedne takve istrage, odgovarati na pitanja, prenosi Tanjug AFP.

Gulen, također, kaže da turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koristi neuspjeli puč da bi sebe predstavio kao nacionalnog heroja.

Suočavanje s katastrofom

Gulen u intervjuu za talijansku La Stampu kaže da su europski lideri učinili malo i da nisu dovoljno kritizirali Erdogana zbog uhićenja desetaka tisuća ljudi – u vojsci, sudstvu, među novinarima, umjetnicima – i suspenzije njih gotovo 100.000.

“Vanjski pritisak izbjeglica, širenje radikalnih grupa, progon desetaka tisuća ljudi, Erdoganovo samopredstavljanje kao nacionalnog heroja… treba potaknuti europske lidere da poduzmu efikasne korake da zaustave korake Vlade u pravcu autoritarizma”, rekao je Gulen, ne precizirajući na kakve točno korake misli, prenosi Reuters.

Prema njegovim riječima, jačanje demokracije, vladavina zakona i poštovanje ljudskih prava su glavni preduvjeti da bi se izašlo na kraj s migrantskom krizom i skupinom Islamska država Irak i Levant na duži rok.

“Ukoliko se to ne dogodi, Europa riskira da se suoči s još većim problemom, katastrofom”, smatra Gulen.

Izvor: Agencije