Guterres: Hladni rat se vratio na scenu

Danas, kao ranije, ne postoje dva homogena i dobro kontrolirana bloka, kaže Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je kako vjeruje da svijet prolazi kroz novi Hladni rat.

“Smatram da svijet jasno primjećuje da se Hladni rat vratio na scenu. Međutim, postoji razlika između ovog čemu svjedočimo i Hladnog rata iz prošlosti”, kazao je Guterres u intervjuu za švedsku televiziju SVT, prenosi Anadolija.

Ističući kako Sjedinjene Američke Države (SAD) i Ruska Federacija danas ne kontroliraju sve, kao što je to slučaj bio u prošlosti, Guterres je kazao da na sceni postoje i drugi aktivni akteri poput Turske, Irana i Saudijske Arabije.

Kontrolirani blokovi

“Jasno je da danas ne postoje dva homogena i dobro kontrolirana bloka”, kazao je Guterres i dodao da je druga razlika to što danas ne postoje mehanizmi dijaloga koji su u doba prošlog Hladnog rata služili kao kontrolni mehanizam za sprečavanje eskalacije sukoba.

Guterres je također izrazio zadovoljstvo činjenicom da se situacija smirila nakon prošlosedmičnih dešavanja u Siriji.

“Nadam se da će biti moguće naći konsenzus kako se prošlosedmične tenzije ne bi ponovile”, zaključio je Guterres.

Snage SAD-a, Velike Britanije i Francuske prošle sedmice su izvele raketne napade u Siriji bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a.

Te zemlje su napad izvele kao odgovor na upotrebu hemijskog oružja u Doumi, a Rusija je taj čin nazvala agresijom na suverenu Siriju.

Izvor: Agencije