Guterres: Istraga o zločinima u Siriji i bez Del Ponte

Za šest godina sirijskog sukoba poginulo je više od 330.000 osoba, a više miliona je raseljeno i izbjeglo (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres najavio je da istražno povjerenstvo o ratnim zločinima u Siriji treba nastaviti rad, usprkos ostavci tužiteljice Carle del Ponte.

Ona je u nedjelju, nezadovoljna rezultatima rada povjerenstva, najavila ostavku, rekavši da su u Siriji počinjeni gori zločini nego na tlu bivše Jugoslavije ili Ruande.

Guterres je izrazio žaljenje zbog ostavke Del Ponte, ali je istaknuo značaj utvrđivanja odgovornosti za zločine protiv civila tokom konflikta.

“Naša je obaveza da istrajemo u radu u ime neizmjernog broja sirijskih žrtava najgorih kršenja ljudskih prava i zločina poznatih čovječanstvu”, poručilo je povjerenstvo, a prenio Reuters.

Del Ponte: Zločini gori nego u Jugoslaviji i Ruandi

Del Ponte je u najavi ostavke rekla: “Frustrirana sam, odlazim. Napisala sam ostavku i poslat ću je sljedećih dana”.

“Sada su svi u Siriji na strani zla. Na početku je bilo dobrih i loših. Opozicija je bila na strani dobra, a vlada na strani zla. A sada su svi u Siriji na strani zla. Assadov režim je počinio strašne zločine protiv čovječnosti i koristio kemijsko oružje, a opoziciju čine ekstremisti i teroristi”, ocijenila je Del Ponte.

Navela je kako u Siriji “nema škola, ni institucija”.

“I vjerujte mi: tako strašne zločine kao u Siriji, nisam vidjela ni u Ruandi, ni u bivšoj Jugoslaviji”, rekla je ona.

Vijeće za ljudska prava je 2011. osnovalo neovisno UN-ovo istražno povjerenstvo, samo nekoliko mjeseci nakon početka sirijskog sukoba. Del Ponte mu se pridružila u rujnu 2012.

‘Nismo imali nikakvog uspjeha’

Povjerenstvo, kojim predsjeda Brazilac Paulo Pinhero, je predalo nekoliko izvješća, ali Damask mu nikada nije odobrio dolazak u Siriju.

“Ne mogu više ostati u povjerenstvu koje ne čini apsolutno ništa”, objasnila je Del Ponte i optužila članove Vijeća sigurnosti da ne žele provoditi pravdu.

“Nismo imali nikakvog uspjeha”, navela je.

Optužila je članove Vijeća sigurnosti UN-a da ne žele provoditi pravdu. “Sve dok ne bude uspostavljen sud za zločine u Siriji, svi izvještaji su potpuno beskorisni”, smatra. 

Prema njenim riječima, to je skandal za međunarodnu zajednicu.

“Mislili smo da je međunarodna zajednica nešto naučila u Ruandi. Ali ne, ništa nisu naučili”, zaključila je Del Ponte.

U sukobu u Siriji je od ožujka 2011. poginulo više od 330.000 osoba, a više milijuna je raseljeno i izbjeglo.

Izvor: Agencije