Guterres: Izrael je prekršio međunarodno pravo

'Taj prijedlog protivrječi međunarodnom pravu i imat će dalekosežne zakonske posljedice po Izrael', navodi Guterres (AP)

Novi izraelski zakon koji legalizira desetke ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj Zapadnoj obali krši međunarodno pravo, izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Guterres je rekao kako “duboko žali” zbog usvajanja prijedloga zakona koji brojne vlade širom svijeta smatraju posljednjim pokušajem da se ugrozi dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.

“Taj prijedlog protivrječi međunarodnom pravu i imat će dalekosežne zakonske posljedice po Izrael”, navodi Guterres u izjavi za javnost.

Čelnik UN-a ponovo je naglasio potrebu izbjegavanja “svih akcija koje će ugroziti rješenje po principu dvije države” i da se takva pitanja moraju riješiti pregovorima.

‘Legalizacija pljačke’

Naselja na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu smatraju se ilegalnim po međunarodnom pravu i velika su prepreka ka miru zato što su sagrađena na zemlji koju Palestinci žele za buduću državu.

Novi zakon, koji je Parlament Izraela usvojio u ponedjeljak navečer, omogućuje zapljenu privatne palestinske zemlje za gradnju naselja, u potezu koji su Palestinci nazvali “legaliziranjem pljačke”.

Guterres se pridružio međunarodnim osudama odluke Parlamenta Izraela, ali je nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa odbila to komentirati.

Očekuje se da zakon bude osporen pred sudom, prenosi AFP.

Izvor: Agencije