Guterres se zalaže za novi pristup miru

Guterres namjerava pokrenuti inicijativu poticanja posredovanja u sklopu jačanja diplomatije za mir, bez dodatnih pojedinosti (Reuters)

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres predstavio je Vijeću sigurnosti UN-a svoje viđenje međunarodne organizacije, čiju je ulogu potrebno revitalizirati vodeći diplomatiju usmjerenu na sprečavanje sukoba.

“Treba nam potpuno novi pristup”, ocijenio je bivši portugalski premijer i bivši UN-ov visoki komesar za izbjeglice u prvom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a nakon što je stupio na dužnost 1. januara.

On je istakao da je u UN-u previše vremena posvećeno upravljanju krizama umjesto njihovom sprečavanju.

“Narodi plaćaju previsoke cijene”, rekao je.

Obznanio je da namjerava pokrenuti inicijativu poticanja posredovanja u sklopu jačanja diplomatije za mir, bez dodatnih pojedinosti.

Mir mora biti prioritet

Novi generalni sekretar UN-a želi da u 2017. godini apsolutni prioritet bude mir i pozvao je međunarodnu zajednicu da se posveti tom cilju u poruci objavljenoj prvog dana nove godine, kada je preuzeo dužnost.

Nasljednik Ban Ki-moona već je naznačio obrise strategije svoje reforme te organizacije i naglasio napore s ciljem okončanja sukoba, od Sirije do Južnog Sudana.

On će morati raditi sa duboko podijeljenim Vijećem sigurnosti UN-a, nesposobnim dogovoriti okončanje šest godina dugog građanskog rata u Siriji.

“Najveći poraz međunarodne zajednice danas je njen neuspjeh u sprečavanju sukoba i jamčenju svjetske sigurnosti”, napisao je Guterres u članku objavljenom u ponedjeljak u američkom magazinu Newsweek.

Nejasna Trumpova vanjska politika

“Tamo gdje bjesne ratovi potrebni su nam posredovanje, arbitraža i kreativna diplomatija koju podržavaju sve zemlje”, čime je dao naslutiti direktniju umiješanost u velika pitanja od svog prethodnika.

“Previše prilika za sprečavanje sukoba izgubljeno je zato što među državama članicama nije vladalo međusobno povjerenje”, istakao je.

“Danas moramo dokazati sposobnosti vođenja i pojačati vjerodostojnost i autoritet UN-a i staviti mir u prvi plan”, zaključio je Guterres.

Njegove planove osnaženja UN-a mogao bi poremetiti novi američki predsjednik Donald Trump, čije su namjere u vezi s vanjskom politikom još nejasne.

Izvor: Agencije