Guterres: Svijet u strahu od nuklearnog rata sa S. Korejom

'Svijet je danas podjeljeniji nego ikad u skorijoj historiji', upozorava Guterres (EPA)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres upozorio je danas na otvaranju glavnog zasjedanja Opće skupštine UN-a u New Yorku da je strahovanje svijeta od izbijanja nuklearnog rata na najvišoj razini u posljednjih nekoliko desetljeća.

Guterres je to izjavio pred stotinjak svjetskih lidera, na zasjedanju kojim dominira kriza u vezi sa Sjevernom Korejom.

“Milijuni ljudi žive u strahu kao rezultat provokativnih nuklearnih i raketnih proba Sjeverne Koreje”, rekao je Guterres.

Osudio je probe nuklearnog naoružanja u Sjevernoj Koreji i pozvao Pjongjang, ali i sve države svijeta da u potpunosti poštivaju sve sporazume UN-a.

Apelirao je na jedinstvo UN-a jer, kako ističe, samo jedinstvo može osigurati denuklearizaciju i rješenje krize.

Strah od rata

Upozorio je da srazmjerno rastu napetosti zbog zapaljivih govora i prijetnji raste i opasnost od oružanog sukoba.

“Naše članice trebaju pokazati privrženost svijetu bez nuklearnog naroužanja”, poručio je Guterres.

Stoga je pozvao na jedinstvo međunarodne zajednice u borbi za mir istaknuvši da je “svijet danas podjeljeniji nego ikad u skorijoj povijesti”.

“Naš je svijet u problemu. Građani su ugroženi i bivaju ozlijeđeni. Globalne su ekonomije sve integriranije, ali je naša svijest o zajedništvu sve više podijeljena. Mi smo podijeljeni svijet, a potrebno je da budemo jedinstven svijet”, poručio je Guterres.

Ocijenio je i da je “terorizam veliki izazov sadašnjice”, te pozvao na međunarodnu suradnju u borbi protiv tog problema.

Na kraju je pozornost posvetio i pitanju klime, ukazujući da iz godine u godinu problem postaje sve veći, a elementarne nepogode sve brojnije.

Izvor: Agencije