Guterres traži da sve strane djeluju odgovorno u vezi sa Sirijom

Bliski istok je u opasnosti i postao je prijetnja po globalni mir, kaže prvi čovjek Ujedinjenih naroda (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres obratio se u petak Vijeću sigurnosti Svjetske organizacije povodom situacije u Siriji i pozvao sve zemlje da “djeluju odgovorno u ovim opasnim okolnostima”.

“Rastuće tenzije i nemogućnost postizanja kompromisa u uspostavljanju mehanizma odgovornosti prijete da dovedu do vojne eskalacije punih razmjera”, rekao je on u obraćanju 15-članom Vijeću sigurnosti, prenosi Reuters.

Prvi čovjek svjetske organizacije istakao je da je Bliski istok “u opasnosti” i da je postao prijetnja po globalni mir, na čelu sa Sirijom, navodi AP.

Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo je za petak, na zahtjev Rusije, još jedan hitan sastanak, čija je tema prijetnja međunarodnom miru zbog mogućih zračnih napada Sjedinjenih Američkih Država i saveznika na Siriju.

Nije isključen američko-ruski rat

Rusija je, uz podršku Kine i Bolivije, zatražila da se generalni sekretar UN-a obrati Vijeću sigurnosti, prenosi Tanjug.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja pozvao je u četvrtak SAD i njegove saveznike da se suzdrže od vojne akcije protiv Sirije zbog navodnog napada hemijskim oružjem, istakavši da je “hitan prioritet spriječiti opasnost od rata”.

Upitan misli li na rat između SAD-a i Rusije, Nebenzja je u četvrtak novinarima rekao da Rusija “nijednu mogućnost, nažalost, ne može isključiti”.

Također je ukazao na “ratoborne poruke iz Washingtona”, pri čemu, kako je naveo, SAD zna da su ruske snage raspoređene u Siriji.

Izvor: Agencije