Guterres traži vjerodostojnu istragu o Khashoggijevom ubistvu

Prvi čovjek UN-a rekao je da nema drugih informacija o slučaju osim onih o kojima su izvijestili mediji (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Guterres zatražio je danas „vjerodostojnu“ istragu o ubistvu novinara Jamal Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra.

„Ključno je da imamo vjerodostojnu istragu i da kaznimo one koji su krivi“, rekao je Guterres na konferenciji Doha Forum u nedjelju.

Prvi čovjek UN-a rekao je da nema drugih informacija o slučaju osim onih o kojima su izvijestili mediji.

Khashoggi, novinar Washington Posta, ubijen je nakon što je posjetio konzulat Saudijske Arabije kako bi dobio dokumente za vjenčanje.

Nakon što su poslije niza kontradiktornih objašnjenja priznala da se ubistvo dogodilo u njihovom konzulatu, saudijske vlasti odbijaju zahtjeve Turske za izručenje osumnjičenih koji se dovode u vezu s ubistvom.

‘Uvode sankcije za one koji su u zatvoru’

Ranije, na konferenciji je na temu Khashoggijevog ubistva govorio i turski ministar Mevlut Cavusoglu, koji je istakao da većina evropskih zemalja zatvara oči pred slučajem, iako promovišu slobodu izražaja i zaštitu novinara.

„Ove države i političari, uvode sankcije za osobe koje su već u zatvoru, koje nikada neće posjećivati njihove zemlje“, izjavo je Cavusoglu.

Dan ranije, šef turske diplomatije je rekao da njegova zemlje neće odustati od pokušaja da sazna kompletnu istinu o zločinu.

„Od Saudijske Arabije nismo dobili nikakvu novu informaciju ili detalje o istrazi. Turska neće odustati od ovoga, ići ćemo do kraja“, poručio je Cavusoglu.

Ranije ovog mjeseca, on je rekao da je u pregovorima o mogućoj istrazi Ujedinjenih nacija o ubistvu, koje je izazvalo gnjev širom svijeta

Izvor: Al Jazeera