Guterres traži zaštitu Palestinaca od izraelskog nasilja

Od kraja marta u izraelskoj vatri u Pojasu Gaze ubijeno je više od 160 Palestinaca (Reuters)

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres iznio je četiri prijedloga za poboljšanje zaštite Palestinaca na područjima pod izraelskom okupacijom, od slanja promatrača do raspoređivanja policijskih i vojnih snaga na temelju UN-ova mandata, javlja AFP.

Ti su prijedlozi uvršteni u izvješće koje je UN-ova Opća skupština zatražila nakon eskalacije nasilja u Gazi, gdje je od kraja ožujka u izraelskoj vatri ubijen 171 Palestinac.

Glavni tajnik UN-a je istaknuo da je za svaki prijedlog nužna suradnja Izraelaca i Palestinaca. No čini se malo vjerojatno da će ih Izrael sve prihvatiti, konstatira AFP.

Još više snaga UN-a na terenu

Guterres u izvješću koje ima 14 stranica spominje ove četiri mogućnosti:

– osigurati “snažniju prisutnost UN-a na terenu” uz slanje promatrača ljudskih prava i promatrača za politička pitanja koji će morati podnositi izvješće,

– povećati humanitarnu pomoć i pomoć razvoju kako bi se “osiguralo blagostanje stanovništva”,

– osnovati civilnu promatračku misiju koja će biti prisutna na osjetljivim područjima, poput kontrolnih točaka i u blizini izraelskih kolonija, uz obvezu podnošenja izvješća o zaštiti,

– rasporediti policijske ili vojne snage na temelju UN-ova mandata radi pružanja fizičke zaštite palestinskim civilima.

Strah od američkog veta

Za UN-ov mandat za zaštitne snage bit će potrebna odluka Vijeća sigurnosti u kojemu Sjedinjene Američke Države mogu iskoristiti svoje pravo veta ne bi li spriječile donošenje odluka koje ne idu u prilog Izraelu.

UN se mora pojačano zauzimati za ostvarenje prava Palestinaca, dodao je glavni tajnik ocijenivši da financijska kriza u kojoj se našla agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) “jako zabrinjava”. 

Potonja je zapala u velik proračunski deficit pošto joj je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odlučila zamrznuti dio financijske pomoći.

Izvor: Agencije