Guterresov izvještaj o Kosovu pred Vijećem sigurnosti UN-a

Antonio Guterres poziva lidere u Beogradu i Prištini da nastave angažiranje u pravcu pune primjene postignutih sporazuma (EPA)

U Njujorku će u sredu biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti razmatran najnoviji izveštaj generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa o radu Misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Izveštaj obuhvata period od 16. oktobra 2017. do 16. januara ove godine.

Guterres je u redovnom izveštaju Savetu bezbednosti UN-a o Kosovu kritikovao vlasti u Prištini, navodeći da su “nazadovali” procesi vezani za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine i demarkaciju sa Crnom Gorom, odnosno u nepristrasnoj primeni vladavine prava.

Ubistvo Ivanovića izazvalo šok i bijes

“Nedavni pokušaji određenih poslanika da ukinu zakon o Specijalnom sudu i podriju kredibilitet te institucije je duboko razočaravajući. Pozivam političke lidere na Kosovu da pokažu punu privrženost pravdi i vladavini zakona”, naveo je Guteres u izveštaju, koji je objavljen na sajtu Saveta bezbednosti UN-a.

On je dodao da je “formiranje Specijalnog suda i Tužilaštva ključni korak kojim Kosovo treba da pokaže iskrenu želju da podržava vladavinu prava”.

Kao drugi ključni događaj u prethodna tri meseca šef UN-a naveo je ubistvo Olivera Ivanovića, lidera stranke Sloboda, pravda, demokratija, u Mitrovici, napominjući da je to izazvalo “šok i bes” na Kosovu i širem regionu.

“Brzo otkrivanje odgovornih i njihovo privođenje pravdi ključni su faktori za održanje momentuma ka trajnom miru. Pozdravljam uzdržanost političkih lidera posle ovog kukavičkog zločina, kao u odlučnost Beograda i Prištine da sarađuju i spreče raspirivanje političkih tenzija”, naveo je Guteres.

On je pozvao lidere u Beogradu i Prištini da nastave angažovanje i u 2018. godini u pravcu pune primene sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

Sve manje povratnika na Kosovo

Guteres je upozorio, posle dugo vremena, na sporost procesa povratka izbeglih i prognanih, navodeći da se tokom 2017. godine na Kosovo vratilo svega 498 osoba – najmanje od 2000. godine, od kada se o ovom problemu izveštavaju ambasadori Saveta bezbednosti UN-a.

Uz izveštaj generalnog sekretara UN-a priloženi su aneksi o radu Euleksa, ali i Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva Kosova u proteklom periodu.

U izveštaju Specijalnog suda se kaže da se nastavlja istraga o izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope pod nazivom “Nehuman tretman ljudi i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu”.

“Bez obzira na pokušaje ukidanja ili menjanja specijalnog zakona, kancelarija specijalnog tužilaštva ostaje fokusirana na ispunjavanju svojih obaveza”, navedeno je u aneksu.

Na sednici Saveta bezbednosti UN-a Srbiju će predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Izvor: Agencije