Guverner države New York: Bomba izrađena na ‘amaterskom nivou’

Guverner američke savezne države New York, Andrew Cuomo rekao je za američke medije da je Akayed Ullah, koga je njujorška policija identifikovala kao počinioca današnjeg napada u podzemnoj željeznici u tom gradu, navodno našao instrukcije za izgradnju bombe na internetu.

Na konferenciji za novinare nedaleko od mjesta napada, Cuomo je opisao da je bomba bila izrađena na “amaterskom nivou”.

Kako je saopštila njujorška Komisija za taksiranje i limuzine, Ullah je posledovao dozvolu za taksiranje limuzinom od 2012. do 2015. godine, prenosi Roeuters.

Napadač nema kriminalnu prošlost u Bangladešu i posljednji put je posjetio rodnu zemlju u septembru ove godine, izjavio je načelnik policije u Bangladešu.

Ekspolozija povezana sa terorizmom

Njujorška policija je ranije identificirala počinioca današnjeg napada u njujorškoj podzemnoj željeznici kao Akayeda Ullaha (27), a eksploziju okarakterizirala kao pokušaj terorističkog napada.

Ullah je detonirao cijevnu bombu zalijepljenu za njegovo tijelo na autobusnom terminalu u New Yorku i povrijedio tri osobe i sebe.

Komesar njujorške policije James O'Neill saopćio je da je današnja eksplozija povezana s terorizmom, prenosi AP, što je potvrdio i gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Gradonačelnik je kazao kako je puka sreća što počinilac nije ispunio svoje krajnje ciljeve.

Organi reda saopćili su da je počinilac našao inspiraciju u grupi Islamska država Irak i Levant (ISIL), ali da nema dokaza da je imao direktan kontakt sa tom grupom.

Evakuacija podzemne željeznice

Zbog incidenta je došlo do evakuacija i kašnjenja vozova koji saobraćaju ispod autobuskog terminala.  

Eksplozija se dogodila u blizini velike i glavne autobuske stanice u New Yorku, na raskrsnici 8. avenije i 42. ulice.

Deseci policijskih i vatrogasnih automobila došli su na mjesto događaja, izvijestio je reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Izvor: Al Jazeera i agencije