Guverner Narodne banke Albanije iza rešetaka

Demonstranti su tražili Fullanijevu ostavku (EPA)

Guverner Albanske centralne banke Ardian Fullani uhapšen je pod optužbom zloupotrebe službenog položaja u vezi s pljačkom više od šest miliona eura iz trezora banke.

Pozivajući se na kancelariju Tužilaštva Albanije, Reuters prenosi da je Fullani uhapšen u svojoj kancelariji u Narodnoj banci Albanije.

Fullani je sedamnaesta osoba zaposlena u banci koja je uhapšena u vezi sa pljačkom ukupno 713 miliona leka (gotovo pet miliona eura), nestalih iz zgrade gdje se nalaze gotovinske rezerve.

Centralna banka je krajem jula objelodanila vijest o krađi novca, a tada su uhapšena dva službenika za koja se vjeruje da su u posljednje četiri godine iznosila novac.

Fullani, uprkos protestu građana koji su pokrenuli peticiji za njegovu smjenu, odbijao je podnijeti ostavku, a njega je podržao i Nadzorni odbor.

Blagajnik priznao krađu

Al Jazeera je izvijestila u augustu kako su sigurnosne kamere u banci pokazale da je blagajnik, odgovoran za gotovi novac, napunio plastične kese s novčanicama u skladištu novca.

Tužioci navode da je, nakon što je spakovao novac, otišao u toalet i sakrio novac ispod svoje odjeće. Priznao je kako je na taj način iznosio novac pune četiri godine.

“Odlazio sam u trezor pod izlikom da sam tamo zaboravio mobilni telefon ili ključeve od automobila i onda uzimao novac”, kazao je blagajnik Ardian Bitraj tužiocima, dodavši kako je bio zadužen za kontrolu novih novčanica i da ih je skrivao ispod odjeće.

Novčanice je mijenjao listovima iz starih knjiga.

Kako navode iz Tužilaštva, prekršaji koje su napravili zaposlenici otkriveni su posmatranjem snimaka sigurnosnih kamera iz područja gdje se pljačka dogodila.

Do sada provedene istrage potvrdile su prekršaje uhapšenih osoba i rezultati pokazuju da fizičko stanje novca u odjelu ne odgovara onom koji se nalazi u suprotnom skladištu.

Također, istražioci su naveli kako se nije poštovalo pravilo kretanja novca i sigurnog čuvanja tri ključa kod tri različite osobe. Otkriveno je kako je ključeve imao Bitraj, dok osoba koja je pratila kamere i vidjela djelovanje Bitraja nije dobila otkaz.

Tri dana prije interne kontrole Bitraj se prestrašio i priznao pljačku u kojoj je učestvovao.

Kasnije je dobio otkaz, a zaposlenici su obaviješteni da je izvršena pljačka te je uprava od njih zatražila da ovu tajnu ne iznose vani

Guverner Fullani odmah je naredio uspostavljanje dvije komisije koje će provjeriti stanje u trezoru Odjela za emisiju novca.

Fullani u početku nije ništa javno govorio, kasnije je rekao kako je riječ o državnoj tajni da bi nakon pritiska medija, ipak, izjavio: “Ova infrastruktura se prati sve vrijeme, a kontrole se provode stalno. Neusklađenost dužnosti određenih zaposlenika omogućilo je stvaranje prostora za uzimanje novca.”

Dodao je da su “novčane rezerve u Narodnoj banci Albanije uskladištene pod jakom sigurnošću i nisu pogođene dešavanjima, jer kombinacije seta procedura čini nemogućim pristup tim sredstvima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije