Haaretz: Lieberman prikrio susret s Dodikom

Liebermanov susret sa Dodikom desio se u jednom od popularnijih restorana u Beču (Srna)

Izraelski mediji nastavili su objavljivati detalje o nedavnom tajnom putovanju ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Liebermana u Beč gdje je imao tri „osjetljiva diplomatska susreta“.

Kako navodi Haaretz, ranije je potvrđeno da je jedna od osoba sa kojom se susreo šef izraelske diplomatije austrijski biznismen Martin Schlaff koga dugo traži izraelska policija kako bi ga ispitala zbog optužbi za korupciju, a koje su vezane i za Liebermana.

Sada se otkriva kako je proteklog vikenda Lieberman razgovarao sa svojim „bliskim prijateljem i saveznikom“ Miloradom Dodikom, navodi ovaj list koji za predsjednika bh. entiteta Republika Srpska navodi kako je „srpski nacionalist i separatist“.

„Nije jasno zašto je Liebermanov ured definirao ovaj susret kao diplomatski ‘osjetljiv’ niti zašto ga je (Lieberman) sakrio čak i od osoblja ministarstva“, piše Haaretz.

„Nezvanični“ susret ministar vanjskih poslova Izraela održao je proteklog vikenda još i sa austrijskim kolegom Sebastianom Kurzom.

Liebermanov susret sa Dodikom desio se u jednom od popularnijih restorana u Beču. Predsjednik RS-a na kraju je objavio kako se desio susret: njegov ured je objavio saopćenje za medije koje je prenijela agencija Srna.

„Lieberman i Dodik istakli su bliske veze između Srpske i Izraela i činjenicu kako među njima nema neslaganja, te naveli kako se treba povećati ekonomska saradnja“, navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Domaćin po Liebermanovom ukusu

Izraelski ambasador u Albaniji David Cohen, koji je odgovoran i za odnose sa BiH, nije prisustvovao ovom susretu. No, prisutan je bio Alexander Nicolic, Izraelac srpskog porijekla, koji je na čelu misije RS-a u Jerusalemu. Haaretz ističe kako je Nicolic „Dodikova osoba od povjerenja, ali se smatra kako je blizak i Liebermanu“.

Fotografiju susreta podijelio je Dodikov ured, a na njoj se pokazuje kako Nicolic sjedi pored Liebermana, a ne pored Dodika. Haaretz saznaje kako bi izraelski ministar vanjskih poslova želio imenovati Nicolica kao slijedećeg ambasadora za Albaniju i BiH nakon što Cohen završi svoj posao u narednih nekoliko mjeseci.

Ovo bi moglo biti više političko imenovanje, a manje profesionalno.

Uprkos činjenice da RS nije nezavisna država, navodi izraelski medij, Lieberman je investirao velike napore u stvaranju odnosa sa ovim entitetom, a mnogi smatraju kako je to više lične prirode, a ne profesionalne.

„Dodik je lokalni šerif one vrste koju Lieberman voli. On je jak lider koji vlada čeličnim stiskom i ne daje veliku važnost stvarima kao što su ljudska prava, sloboda govora ili sloboda medija. On je također i vrsta domaćina koja Liebermanu odgovara – izražava dobrodošlicu iz srca, sa dosta hrane i vina“, kazao je neimenovani visokopozicionirani izvor Haaretza iz Ministarstva vanjskih poslova Izraela.

Liebermanov ured kratko je objavio: „Ne želimo komentirati detalje ovog izvještaja“.

Izvor: Agencije