Hadžije danas završavaju obrede

Hadžije danas završavaju svoje obrede na Mini posljednjim bacanjem kamenčića, koje traje tri dana Kurban-bajrama, a zatim odlaze u Mekku kako bi obavili oproštajni tawaf (obilazak) oko Kabe.

Grupe hadžija koje su požurile sa obavljanjem obreda, napustile su Minu još u ponedjeljak navečer, drugog dana Bajrama, kako bi se uputili u Mekku i obavili posljednji obilazak oko Kabe, zbog velikog broja hodočasnika.

To se dogodilo u okviru planova organizatora hadža, te realizacije općih planova sigurnosti i prometa, kao i detaljnih postupaka prilikom praćenja velikih skupina hadžija koji su ranije završili obrede hadža.

Dopisnik Al Jazeere u Mekki, Asim Al-Ghamidi javio je kako saudijske vlasti očekuju veoma velike gužve za vrijeme oproštajnog tawafa (obilaska Kabe), te su stoga naredili određenim grupama hadžija – većinom iz arapskih zemalja – da odgode obilazak Kabe do trećeg dana Bajrama.

Hadžije su jučer završile i posljednje bacanje kamenčića s lakoćom, tokom čega nisu zabilježeni neki incidenti, gdje su shodno praksi Poslanika Muhammeda gađali malo, srednje i veliko džemre.

Važno je napomenuti da ako hadžija završi bacanje drugog dana Bajrama ima mogućnost da napustiti Minu ukoliko mu se žuri. Time sa njega spada obaveza boravka na Mini i posljednjeg bacanja, uz uslov da napusti Minu prije nego što zađe sunce. Ako bi zakasnio, obavezan je provesti i treći dan na Mini.

Sigurna sezona

Saudijske vlasti saopštile su kako do sada nisu zabilježeni neki incidenti te da je sezona protekla sigurno, uz uspjeh da se realiziraju planovi kraljevine vezani za kretanje hadžija, sprječavanje gužvi i prtljag. Ove godine hadž je obavilo više od dva miliona hadžija, među kojima je više od 1,3 miliona hadžija iz drugih zemalja.

Prema saudijskim novinskim agencijama izvršena je mobilizacija svih kapaciteta civilne zaštite posebno zadužene za pružanje podrške u Masjid al-Haramu, kako bi osigurali mogućnost hitne intervencije na hadžu tokom ove sezone i za vrijeme oproštajnog tawafa (obilaska) oko Kabe.

Pojasnili su kako su povećali broj položaja sa kojih djeluje civilna zaštita u Časnom Hramu i okolini džamije na 56 položaja za pružanje hitne pomoći, te rješavanje bilo kakvih nepredvidivih problema, kao i pružanje pomoći hadžijama ukoliko nastupe rizične situacije usljed gužve ili guranja na ulazima u Časni Hram.

Direktor uprave civilne zaštite komandir Sulejman bin Abdullah al-Amr naglašava kako su „glavni projekti realizirani od strane države u Mekki i mjestima na kojima se obavljaju obredi zapravo usmjereni na smanjivanje opasnosti od potencijalnih rizika na hadžu i svođenje istih na najniži nivo, kao i rad na jačanju sposobnosti civilne zaštite da tokom hadža izvrši zadatu ulogu i suprotstavi se svim „opasnostima koje bi eventualno ugrozile sigurnost hadžija.“

Ukazao je i na visoki stepen koordinacije i saradnje između civilne zaštite i svih vladinih agencija koje su učestvovale u realizaciji opšteg plana rada civilne zaštite u suočavanju sa vanrednim situacijama na hadžu.

Izvor: Al Jazeera