Haftar prijeti italijanskim brodovima

Italijanski ratni brodovi bi trebali zaustaviti migrante na njihovom putu preko Sredozemnog mora (EPA)

Međunarodno nepriznata libijska vlada zaprijetila je silom nakon odluke Italije da zbog migranata pošalje vojne brodove u libijske vode.

Italijanski parlament odobrio je slanje ratnih brodova u Libiju, koji bi trebali zaustaviti migrante na njihovom putu preko Sredozemnog mora.

Odluka je uslijedila na zahtjev legitimne vlade u Tripoliju, dok je rivalska vlada generala Khalife Haftara poručila da će vojno spriječiti uplovljavanje bilo kojeg stranog broda u libijske vode.

Od početka ove godine više od 2.000 izbjeglica izgubilo je život u vodama Mediterana u pokušaju dolaska do italijanske obale.

Glasnogovornik raspuštenog parlamenta u Tobruqu, kojeg podržava general Khalifa Haftar, rekao je da odluku o pozivu stranih brodova ne može donijeti izvršna, već samo zakonodavna vlast.

“Parlament odbacuje bilo kakav sporazum koji je predsjedništvo sklopilo s Italijom, a kojim se dopušta rušenje suvereniteta države, a koji se provodi pod plaštom humanitarne pomoći i sprečavanja odlaska migranata. Takvu odluku donosi zakonodavna, a ne izvršna vlast”, kazao je glasnogovornik Abdullah Blayhaq.

Vojna operacija

Odmetnuti libijski general Haftar pokrenuo je vojnu operaciju “Dostojanstvo”, podsjeća reporter Al Jazeere Mahmoud Abdelwahed, te dodao da je njen cilj svaki brod koji uđe u libijske teritorijalne vode.

Ova odluka donesena je samo nekoliko sati nakon što je jedan italijanski brod pristao uz libijsku obalu u glavnom gradu Tripoliju. Na brodu su bile 82 osobe.

“Operacija je pokrenuta nakon što je predsjedavajući vijeća Vlade nacionalnog jedinstva Fayez al-Sarraj postigao dogovor s italijanskim premijerom. Italijanska mornarica rekla je kako je njihov brod pristao uz libijsku obalu na temelju ovog sporazuma”, javlja Abdelwahed.

Istodobno, revolucionarno vijeće Bengazija pozvalo je generalnog sekretara Ujedinjenih naroda da poduzme konkretne korake i spriječi političko i vojno miješanje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta u unutarnja pitanja Libije.

U pozivu upućenom UN-u navodi se da su Emirati i Egipat prekršili rezoluciju Vijeća sigurnosti o zabrani uvoza oružja u Libiju, tako što su opremali i obučavali jedinice generala Haftara, što im je omogućilo zauzimanje istočnih dijelova Libije.

Izvor: Al Jazeera