Hag imenuje slovenačkog arbitra u sporu sa Hrvatskom

Slovenačka vlada odlučila je da njenog arbitra u slučaju graničnog spora sa Hrvatskom imenuje Arbitražni sud u Hagu.

Slovenački premijer Miro Cerar održao je jutros niz sastanaka sa čelnicima političkih stranaka, parlamentarcima i pravnim stručnjacima, kako bi se odredio novi arbitar.

Prvobitni slovenački arbitar Jernej Sekolec povukao se nakon što su hrvatski mediji objavili snimke njegovog navodnog razgovora sa slovenačkom agenticom pri Arbitražnom sudu, iz čega se saznaje da će navodno Arbitražni sud donijeti odluku u korist Slovenije.

Nezavisnost i nepristranost

Slovenački premijer Miro Cerar objasnio je zašto se Slovenija odlučila za ovakvo rješenje izbora arbitra.

“Želio bih reći da Slovenija takvom odlukom jasno dokazuje da podržava nezavisnost i nepristranost Arbitražnog suda. Očekujemo da predsjednik Arbitražnog suda imenuje oba arbitra, jer su ta mjesta sada upražnjena. A na takav način će biti i dalje osigurana jednakost stranaka u postupku, što je za pravednu presudu od izuzetnog značaja. Naravno, Slovenija očekuje nastavak arbitražnog postupka za što Sud ima sva ovlaštenja kao i obavezu prema arbitražnom sporazumu“, istakao je slovenski premijer Miro Cerar.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske nema komentara na današnju odluku slovenske vlade.

“Nemamo komentara, kao što ih ni dosad nismo imali”, navode u MVEP-u.

Prethodno je predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio da je odluka Hrvatske da izađe iz granične arbitraže sa Slovenijom pretjerana mjera.
 
Pahor je u razgovoru s izaslanstvom parlamenta, dan prije nego što će vlada donijeti odluku o novom slovenskom arbitru, rekao da je bitno da Arbitražni sud odredi granicu između dvije države i da je “odluka o jednostranom izlasku Hrvatske” iz arbitražnog sporazuma bila pretjerana, odnosno “neproporcionalna” mjera s obzirom na navedeni uzrok za izlazak iz “međunarodnopravno važećeg sporazuma”.

‘Nepristrani rad’
 
“Slovenija poduzima sve mjere kako bi se rad arbitražnog suda nastavio i kako bi se sudu omogućilo da nastavi “nepristrani rad” i donese pravorijek o graničnom sporu”, naveo je Pahorov ured u izjavi za javnost.
 
Hrvatska je krajem jula pokrenula izlazak iz arbitraže o hrvatsko-slovenskoj granici nakon što je postupak kompromitiran a Sud izgubio vjerodostojnost, jer su se slovenski sudac pri Arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca te nakon početka rasprave protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.
 
Pahor je 2009. kao tadašnji slovenski premijer potpisao arbitražni sporazum u ime Slovenije, dok je to na hrvatskoj strani učinila tadašnja premijerka Jadranka Kosor, koja je tako deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om budući da je njihov završetak Slovenija uvjetovala graničnom arbitražom.

Izvor: Al Jazeera i agencije