Hag: Odbijen Mladićev zahtjev za oslobađanje

Sudsko vijeće Haškog tribunala je u utorak u potpunosti odbilo zahtjev odbrane da Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, bude oslobođen od optužbi za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, prenosi agencija Fena.

Nakon što je Haško tužilaštvo s dokazima završilo u februaru, odbrana je u zahtjevu tvrdila da Mladićeva krivica nije dokazana.

Sud je odbio da se on oslobodi krivice za genocid počinjen u Srebrenici i još sedam općina u Bosni i Hercegovine, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

“Postoje dokazi da su počinjena genocidna djela u općinama i Srebrenici”, kazao je Alphons Orie, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Mladiću se sudi i za genocid počinjen u bh. općinama Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica, Bratunac, Zvornik i Foča.

“Vijeće smatra da postoje dokazi kojim bi se razumni presuditelj mogao uvjeriti van razumne sumnje u postojanje udruženog zločinačkog poduhvata čiji su članovi bili [bivši predsjednik RS-a] Radovan Karadžić i Ratko Mladić”, rekao je Orie.

Mora iznijeti odbranu

Mladić je optužen za pogubljenje blizu 7.000 srebreničkih Bošnjaka, nakon što je s vojskom 11. jula 1995. godine zauzeo Srebrenicu.

“Može se zaključiti da je udruženi zločinački poduhvat za Srebrenicu postojao i da je proveden u djelo”, navelo je Sudsko vijeće.

Mladić je optužen i za granatiranje i snajpersko djelovanje po Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

“Vijeće smatra da optuženi mora iznijeti odbranu po svim tačkama optužnice”, kazao je Orie.

Haško tužilaštvo je tokom dokaznog postupka saslušalo 164 svjedoka te uložilo hiljade dokumenata.

Suđenje Mladiću je počelo 2012. godine, nakon što je bio u bjekstvu 16 godina.

S obzirom na to da je odbijen zahtjev odbrane za oslobađanje, Mladićevi branioci će početi s izvođenjem dokaza u maju, prenosi Justice Report.

Ponavljanje iste teze

Predsjednica udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je, nakon odluke Haškog suda, da Mladić može raditi šta želi, ali mora odgovarati za genocid koji je počinio od 1992. do 1995. godine.

Dodala je kako Tribunal uopće “ne bi trebao raspravljati o zahtjevima ratnog zločinca”.

“Ratko Mladić je krvni zločinac Balkana i ostat će zapamćen kao najveći krvnik na kraju 20. i početku 21. vijeka. Oni koji su podržavali Mladića i koji ga danas podržavaju trebaju se stidjeti onoga što je on uradio. Za tri dana je odveo u smrt preko 10.000 osoba, a unesrećio veliki broj majki, djece i porodica. To treba ostati zapisano u historiji”, poručila je Subašić.

Smatra kako je Haški tribunal “počeo raditi svoj posao, što pokazuje i ovakva odluka nakon niza oslobađajućih presuda kojima porodice žrtava nisu bile zadovoljne”.

Predsjednik “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” Murat Tahirović smatra kako je bilo za očekivati da prijedlog Mladićeve odbrane bude odbačen, s obzirom na to da postoje određene činjenice i da postupak treba ići do kraja onako kako je i počeo.

“Ponavlja se ista teza da svi iz odbrane, ne samo Mladića, nego i Karadžića i drugih optuženih, koriste svaki momenat kako bi odugovlačili s procesom što više”, poručio je Tahirović.

Izvor: Agencije