Hag odbio zahtjev za reviziju presude

Međunarodni sud pravde naveo je da ne može djelovati po zahtjevu za reviziju presude koji je stigao iz BiH (EPA)

Međunarodni sud pravde u Haagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za agresiju i genocid.

U pismu koje je registrar Međunarodnog suda pravde Philippe Couvreur uputio članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da je Sud propisno razmotrio mišljenja članova Predsjedništva, koja su iznijeli u svojim pismima.

“Sud smatra da sadržaj ovih pisama pokazuje kako nikakvu odluku nisu donijela nadležna tijela, u ime Bosne i Hercegovine kao države, vezano za zahtjev za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije). Stoga se ne može ništa poduzeti kad je u pitanju dokument pod nazivom ‘Aplikacija za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine u slučaju primjene Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida (Bosna i Hercegovina protiv Srbije)'”, navodi se u pismu koje potpisuje Couvreur.

Al Jazeeri je iz kabineta Dragana Čovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđena ta informacija.

“Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcionira. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji”, rekao je Čović.

Reakcije iz Srbije i Bosne i Hercegovine

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) danas je saopćila da je upravo sud u Haagu “taj koji ocjenjuje prihvatljivost zahtjeva za reviziju presude”.

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Jonathan Moore pozvao je prethodno danas sve političke aktere u Bosni i Hercegovini da poštuju odluku Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Haagu očekivana i dodao da očekuje da Tužilaštvo RS-a “pokrene postupak protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja”.

“Od početka je bilo jasno da inicijativa (člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine) Bakira Izetbegovića neće proći”, rekao je Dodik, prenosi RTRS.

On je naveo da priča još nije završena zato što se sada treba “pozabaviti novom praksom koju je Izetbegović uveo, da jedan odlučuje u ime svih”.

Dodik je poručio da Srbi i sada trebaju pokazati jedinstvo.

“Očekujem da Tužilaštvo Republike Srpske, zato što nemam povjerenja u Tužilaštvo BiH, pokrene postupak protiv Sakiba Softića zbog lažnog predstavljanja.”

Predsjednik Saveza za bolju budućnost i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić poručio je Srbima da nemaju nikakvog razloga za likovanje zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Haagu.

“Kao Bošnjak, ja sam uistinu tužan da je takav odgovor došao. Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje i, ukoliko su bili protiv revizije, da su time praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen”, rekao je Radončić.

Političare iz reda srpskog naroda pozvao je da Bosna i Hercegovina, kao i mnoge druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su već branili reviziju presude.

“Što se tiče g. Izetbegovića, što nas je na onom skupu uvjeravao da ima sve pravne argumente bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i o tome izvuče zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji”, kazao je Radončić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Vukota Govedarica izjavio je da bi bar iz moralnih razloga član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović trebao podnijeti ostavku. 

Dodao je da je Izetbegović odgovoran za krizu u Bosni i Hercegovini i sve što je izazvala odluka da se podnese zahtjev za reviziju presude i upitao ga hoće li se, bar kao moralni čin, povući s funkcije, prenosi Fena. 

“Evidentno je da je sve ovo Izetbegović zloupotrijebio i pokušao da na reviziji presude dođe do nekog političkog rejtinga, koji mu je očigledno u padu. Moja saznanja su da je Izetbegović još prošle godine upozoravan od Međunarodnog suda pravde da Sakib Softić nema legitmitet agenta”, rekao je lider SDS-a. 

Kriza vlasti

Podnošenje zahtjeva za reviziju presude izazvalo je krizu vlasti u Bosni i Hercegovini i međusobna prozivanja članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića.

Ivanić je sazvao sjednicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine na kojoj se trebala razmatrati revizija presude, ali nakon konsultacija sjednicu je prvo napustio Izetbegović, a potom i Čović.

Nakon neuspjele sjednice Ivanić je izjavio kako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine ušlo u krizu te prozvao Izetbegovića za bojkot.

Izetbegović je odgovorio kako “nije tačno da je revizija presude pokrenuta jednostrano” te odbacio optužbe za izazivanje krize u Bosni i Hercegovini.

Isključena odgovornost Srbije

Bosanskohercegovački pravni tim na čelu sa Sakibom Softićem predao je krajem februara zahtjev za reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.

Odmah je reagirao Ivanić, smatrajući da Softić nema legitimaciju da u ime Bosne i Hercegovine podnese aplikaciju za pokretanje postupka revizije presude.

Bosna i Hercegovina je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007., kad je sud u Haagu utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.

Izvor: Al Jazeera i agencije