Hag ustupio Srbiji proces protiv dvoje radikala

Vjerici Radeti (levo) i Petru Jojiću biće suđeno u Srbiji (Tanjug)

Proces protiv dvoje radikala Petra Jojića i Vjerice Radete, koje je Haški tribunal optužio za nepoštovanje suda, biće prebačen u Srbiju, gde će im se suditi, navedeno je u odluci Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu.

Jojića i Radetu Haški tribunal je u oktobru 2012. optužio da su da su uticali na svedoke u haškom procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Odlukom sudije Aydina Akaya naloženo je da se što pre je moguće slučaj prosledi kancelariji tužilaštva u Srbiji, kao i sve informacije od značaja u vezi ovog slučaja, uz optužnicu i materijal koji podržava optužnicu.

Akay je u svojoj odluci, između ostalog, naveo da je ovo krivično delo počinjeno u Srbiji, a da je Srbija navela da ima nadležnost te da je voljna i adekvatno pripremljena da prihvati ovaj slučaj za suđenje, uz obezbeđivanje svih procedualnih garancija za fer suđenje kao i da su optuženi spremni da se pojave pred sudom u Srbiji.

Tužiteljka protiv ustupanja procesa

Sudija Akay ponovo je, u ime Mehanizma, izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete. Istovremeno, povučen je nalog za hapšenje koji je za njima izdao Tribunal.

Nalog za hapšenje radikala, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015. godine.

S proleća 2016. godine, Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, međutim, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Tribunal je onda 5. oktobra 2016. izdao međunarodni nalog za hapšenje Jojića i Radete, ocenjujući da je zvanični Beograd nekoliko puta odbio da postupi po nalogu suda, uhapsi i u Hag izruči dvoje radikala.

Na zahtev Tribunala, Interpol je za optuženim radikalima raspisao “crvene poternice”.

Haški tribunal je Srbiju nekoliko puta prijavio Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Po zatvaranju Haškog tribunala za ratne zločine, na kraju 2017, predmet protiv Jojića i Radete preuzeo je Mehanizam.

Tužiteljka Diana Ellis oštro se protivila ustupanju tog procesa Srbiji.

Zajedno sa Radetom i Jojićem, bio je optužen i radikal Jovan Ostojić, koji je umro prošle godine.

Izvor: Agencije