Hagel imenovan za ministra odbrane SAD-a

Američki Senat potvrdio je imenovanje bivšeg republikanskog senatora Chucka Hagela za novog ministra odbrane, nakon dvosedmičnog protivljenja republikanskih senatora svom nekadašnjem kolegi.

Sa 58 glasova za i 41 protiv, Senat je službeno potvrdio odluku predsjednika Baracka Obame da 66-godišnjeg Hagela imenuje na čelo Pentagona.

Konačnom izjašnjavanju, u kojem su se četiri republikanca priklonila demokratskoj većini, prethodilo je proceduralno glasanje o okončanju dvosedmične senatske rasprave kojom su republikanci opstruirali Hagelovo imenovanje.

Sa 71 glasom za i 27 protiv, Senat je glasao da se krene naprijed s imenovanjem ministra odbrane, čime je osigurana dvotrećinska većina od 60 glasova potrebna za završetak rasprave kojom je republikanska opozicija opstruirala postupak.

Niz republikanaca koji su dopustili da Hagelova kandidatura dođe do konačnog glasanja u konačnici je glasalo protiv potvrde.

Teška politička bitka

Na kraju je predsjednik Obama, uz tešku političku bitku kojoj je pridonio i nesiguran Hagelov nastup na senatskom saslušanju, uspio osigurati njegovo potvrđivanje za nasljednika Leona Panette na čelu Pentagona.

Kada je Senat odlučivao o nominaciji Panette, potvrđen je jednoglasno.

Republikanci su se odlučno borili da ospore kandidaturu Hagela, bivšeg senatora iz Nebraske, optužujući ga da njeguje neprijateljske stavove prema Izraelu i simpatije prema palestinskoj grupi Hamas.

Hagel, odlikovani vijetnamski veteran, rekao je u saopćenju da mu je čast što je nominiran i potvrđen, te obećao da će blisko sarađivati s Kongresom “kako bi osigurao da SAD zadrži najjaču vojsku na svijetu”.

S Hagelovom potvrdom Obama je postavio na mjesto još jedan ključni dio svog tima za nacionalnu sigurnost u drugom mandatu.

John Kerry je postavljen za državnog sekretara, a John Brennan čeka izjašnjavanje Senata o njegovom imenovanju na dužnost direktor CIA-e.

Thomas Donilon već služi kao predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

Izvor: Agencije