Oglasi

Hagel za odlučnu primjenu vojne sile

Bivši senator iz Nebraske, kojeg je Barack Obama nominirao za ministra obrane, odgovarao je na pitanja senatskog odbora.

Bivši američki senator Chuck Hagel odgovarao je na pitanja članova senatskog odbora koji razmatra njegovu nominaciju za narednog ministra odbrane Sjedinjenih Američkih Država.

On je obećao da neće oklijevati "pribjegavanju sili američke vojske" kako bi zemlji zajamčio sigurnost.

Rasprava u senatskom odboru za vojna pitanja na trenutke je bila usijana, javlja Reuters.

Nekoliko republikanskih senatora zamjerilo je svom stranačkom kolegi, bivšem senatoru iz Nebraske i odlikovanom vijetnamskom veteranu, da je "premekan" prema Iranu i da ima protuizraelske stavove.

Iako će, kako tvrde analitičari, Hagel ipak biti potvrđen, najmanje trojica republikanskih članova odbora najavila su da će glasati protiv.

Hrabrost i prosuđivanje

Američki predsjednik Barack Obama nominirao je tog bivšeg republikanskog zakonodavca iz Nebraske da na položaju ministra odbrane zamijeni Leona Panettu.

Obama je rekao da je, dok su on i Hagel bili senatori, cijenio Hagela zbog njegove hrabrosti i prosuđivanja, kao i zbog spremnosti da otvoreno govori čak i kad njegovo gledište nije bilo popularno.

Ukoliko njegova nominacija bude potvrđena, Hagel bi postao prvi vijetnamski veteran i bivši vojnik kome to nije bila profesija a koji bi se našao na položaju američkog ministra odbrane.

Tokom obraćanja Odboru američkog Senata, Hagel je istakao kako će Amerika postupati jednostrano, kada to, kako je kazao, bude potrebno, ali će raditi i na tragu globalne sigurnosti.

Hagel se u Senatu svojedobno usprotivio američkoj invaziji na Irak i glasao je protiv pooštravanja sankcija protiv Irana.

Globalna sigurnost

On je kazao da podržava američku politiku prema Iranu i nastojanje da se ta zemlja ne domogne nuklearnog oružja.

"Osigurat ću i da naš prijatelj i saveznik Izrael zadrži vojnu prednost u regiji", dodao je.

"Nećemo oklijevati pribjegavanju sile američke vojske kako bi garantirali sigurnost. No, moramo biti i inteligentni te još više paziti na način na koji koristimo veliku snagu naše zemlje", zaključio je Hagel.

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić govorio je o imidžu Hagela u američkim medijima pred ovo saslušanje.

"Mediji su ga rešetali uzduž i poprijeko", rekao je Puljić, dodajući da je iznošeno "ono što je govorio kao senator, i ono što je govorio kao privatna osoba".

"Uglavnom, u medijima smo mogli naći TV poruke koje pozivaju na podršku ili koje se protive njegovoj nominaciji", navodi Al Jazeerin reporter.

Izvor: Al Jazeera i agencije