Hahn: Ako se EU pokoleba na Balkanu, drugi će se angažirati

'Migrantska kriza pokazala je da je Balkan već enklava unutar EU-a', navodi Hahn (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn upozorio je da bi se, ako bi se Evropska unija pokolebala u svojoj posvećenosti Balkanu, neko drugi mogao “angažirati” u tom regionu.

“Kao što znamo, politika se gnuša vakuuma. Ako se pokolebamo u svojoj posvećenosti Balkanu, neko drugi mogao bi se angažirati i taj neko već pokušava”, rekao je Hahn na Univerzitetu Princeton.

Prema njegovim riječima, proširenje EU-a, sa svim uvjetima i kriterijima, “najbolja je sigurnosna politika” koju je Unija ikad imala, ali ona nije “besplatan ručak”.

“Samo lokalni lideri mogu uraditi posao i predstaviti ga svojim građanima. Oni moraju preuzeti odgovornost i graditi na već postignutom napretku”, rekao je on.

“Moramo vidjeti političku volju umjesto političkih igara i stvarno sprovođenje reformi, ne na papiru već na terenu, naročito u ključnim oblastima vladavine prava, konkurentnosti i povezivanja. To može ugroziti poslovne modele pojedinaca, ali, strateški, ne postoji alternativa. Njihovi građani to znaju”, poručio je Hahn.

Evropski komesar dodao je da je Zapadni Balkan, koji je nazvao “dvorištem EU-a”, mjesto gdje je politika izvoza stabilnosti Unije naročito relevantna, navodi se na Hahnovom sajtu.

“Naš posao tamo nije gotov. Od vitalnog je značaja održati prema regionu kredibilnu i čvrstu perspektivu pristupanja EU-u kao sidro strateške stabilnosti i reformi”, rekao je Hahn.

Kako ja naglasio, migrantska kriza pokazala je da je Balkan već enklava unutar EU-a.

Region na putu članstva

“Činjenica da su lideri EU-a nedavno potvrdili da je cio region na putu ka punopravnom članstvu u EU-u nije mala stvar, naročito u vrijeme unutrašnjeg zamora od proširenja, u trenutku kad jedna članica napušta blok”, kazao je.

Hahn je zaključio da je Unija “daleko najbolja igra u gradu”, ali je naglasio da je svi moraju biti spremni igrati.

“Moramo biti bolji i čvršći u upotrebi naše meke moći privlačnosti. Ne smijemo je uzeti zdravo za gotovo. Evropska gravitacija može biti snaga prirode, ali mora biti inteligentno raspoređena”, poručio je Hahn.

Kao primjer naveo je da većina stanovnika Srbije “i dalje vjeruje da je Rusija najveći investitor u njihovoj zemlji, dok je samo Austrija uložila četiri puta više od Rusije”.

“Mislim da takve pogrešne percepcije dobro ukazuju na naš problem. Problem nije Rusija. Problem je što ne pričamo našu priču sa dovoljno odlučnosti”, zaključio je Hahn.

Izvor: Agencije