Hahn: Balkanu je za konflikt dovoljna jedna varnica

Johannes Hahn: Važno je da se sve političke snage u tim zemljama koncentriraju na provođenje reformi (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn ukazuje kako mu je najteži zadatak Zapadni Balkan, gdje je dovoljna samo jedna varnica, prenose agencije.

On je za njemački dnevnik Zeit kazao kako za Zapadni Balkan, ali i sve druge južne i istočne susjede Evropske unije, važi – ili će Unija izvesti stabilnost, ili će uvesti nestabilnost.

“To posebno važi za Zapadni Balkan. Poredim ga s tavom punom ulja. Dovoljna je varnica i sve je u plamenu. Dugoročno pomirenje u regiji može se postići samo kroz evropsku perspektivu”, uvjeren je Hahn.

On je ukazao kako je u interesu EU-a da na Balkanu postoji stabilnost, ali i dodaje kako je ta regija ekonomski zanimljiva.

Nestabilne osnove

“Tamo postoji ekonomski rast, koji je duplo veći od evropskog prosjeka. Približno 20 miliona ljudi živi na Zapadnom Balkanu. To je tržište koje se može razviti. On sadrži brojne šanse, ali su preduvjet stabilnost, mir i vladavina prava”, podvukao je.

Na konstataciju kako je nedavno bilo tenzija između Srbije i Kosova te na pitanje da li regija više ide unazad nego što napreduje, Hahn je odgovorio kako je taj događaj samo dokaz njegove teze da svaka država napreduje, ali da taj napredak još nije na stabilnim osnovama.

“Jedna pogrešna riječ može voditi do izbijanja konflikta”, upozorava Han.

Upitan da li je politička elita Srbije jasno orijentirana prema Evropi, kaže: “Vjerujem da razumne snage u zemlji, a u njih ubrajam premijera Aleksandra Vučića, odlično znaju kako evropska perspektiva nema alternativu ako žele mir i blagostanje. Naravno da u Srbiji postoje još uvijek političari koji njeguju nacionalističku retoriku. To je kontraproduktivno, zato što to vodi u opterećenu prošlost, umjesto u pozitivnu budućnost.

Na pitanje da li su nacionalisti postali glasniji na Balkanu zato što je slabija EU, Hahn je odgovorio kako smatra da Rusija nije ostala sjediti skrštenih ruku, a da, pored toga, u EU postoji i izazov da se podižu zidovi.

“Mi želimo miroljubivu saradnju s Rusijom, ali Moskva bi morala imati interes za stabilno susjedstvo. Rusija mora za vlastite građane stvoriti ekonomski prosperitet; što su tješnji odnosi, to je bolje po sve, a to važi i za Rusiju”, poručuje evropski komesar za proširenje.

Dodik želi učvrstiti poziciju

U vezi bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i njegovog predsjednika Milorada Dodika Hahn je kazao kako ne vjeruje da prisilne mjere mogu voditi ka uspjehu.

“Možemo raditi s podsticajima. I Dodik je zainteresiran da učvrsti svoju poziciju. To je moguće samo s EU-om. RS ima ekonomsku perspektivu samo ako sarađuje s EU-om, a u to spada i poštovanje sudskih presuda u cijeloj Bosni i Hercegovini”, podvlači on.

Upitan da li je siguran kako će sve države Zapadnog Balkana jednog dana biti članice EU-a, on je odgovorio kako to mora biti cilj, ali kako nema smisla govoriti o vremenskim perspektivama.

“Važno je da se sve političke snage u tim zemljama koncentriraju na provođenje reformi. U to moraju biti uključeni građani. Unija nije neko ko nameće, ali imamo jasnu poruku. Ako danas investirate, onda dobijate sutra nešto natrag. Građani moraju osjetiti da im se život poboljšava”, kazao je on.

Izvor: Agencije