Hahn: Dogovor s Turskom funkcionira

Hahn je naveo da nema bojazni u pogledu održavanja sporazuma o izbjeglicama (Reuters)

Dogovor sa Turskom o zaustavljanju priliva migranata na Zapad dobro funkcionira i bilateralne veze na dnevnoj bazi bolje su od onoga što retorika možda pokazuje, rekao je komesar Evropske unije za susjedsku politiku i proširenje.

Johannes Hahn govorio je za Radio ORF u utorak, nekoliko dana nakon što je Njemačka povećala mogućnost suspenzije novčanih sredstava EU-a obećanih Turskoj u sklopu dogovora o migrantima.

U zamjenu za tri milijarde eura novčane pomoći i obećanje o ublažavanju ograničenja za vize, Ankara je drastično smanjila priliv migranata koji ulaze u Evropu preko njenih teritorija iz konfliktnih zona Bliskog istoka i Afganistana.

“Nemam nikakvih bojazni u pogledu održavanja sporazuma o izbjeglicama. On funkcionira”, rekao je Hahn. On i šefica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini trebali bi se sastati s turskim ministrom za vanjske poslove Mevlutom Cavusogluom i ministrom za odnose sa EU-om Omerom Celikom kasnije u utorak.

“Mora se priznati da je dnevna saradnja u više područja bolja od retorike”, dodao je Hahn.

Sporazum je posebno pozdravila Njemačka, migrantima najpoželjnija destinacija, no odnosi između Berlina i Ankare zahlađeni su zbog brojnih pitanja.

Austrija najglasnija u blokadi Turske

Austrija je u međuvremenu bila najglasnija u pozivima da se suspendiraju turski pristupni pregovori za priključenje Evropskoj uniji, koji su također trebali biti potaknuti migrantskim sporazumom.

Beč se protivi, kako tvrdi, represivnim mjerama turskih vlasti nakon propalog pokušaja državnog udara. 

Turska je obnovila pregovore o pristupanju Evropskoj uniji 2005. i do sada je uspješno realizirala 35 poglavlja u pregovorima.

Zastoj u pregovorima nastupio je 2007, zbog neslaganja u vezi s kiparskim pitanjem.

Izvor: Agencije