Hahn: Korekcija granica kao mogući ‘završni dio slagalice’

Johannse Hahn kaže da bilo koje rješenje između Srbije i Kosova mora doprinositi stabilnosti i prosperitetu regije (EPA)

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je da, u okviru dijaloga Srbije i Kosova, “teritorijalna razmena”, ili “korekcija granica”, nije isključena kao “završni deo slagalice”.

On je za agencije MIA ipak naglasio da “bilo koje rešenje mora da doprinosi stabilnosti i prosperitetu regiona i da obe strane budu svesne međunarodnih obeveza i zabrinutosti međunarodne zajednice”.

Navodi se da Hahn “veruje da je moguće da se rešenje spora ostvari do sredine 2019. godine”.

Poruka Makedoncima za referendum

Uoči posete Makedoniji, zakazane za ponedeljak, Hahn je, takođe, ukazao Skoplju šta bi moglo da se desi u slučaju “propuštanja prilike da se prihvati sporazum sa Grčkom na referendumu 30. septembra”.

“Ukoliko prilika bude sada propuštena, prilično sam siguran da će vrata biti zatvorena decenijama, ako ne i zauvek. Treba biti obazriv u politici, ipak u bliskoj budućnosti ona će ostati zatvorena, i to će biti naštetiti građanima ove zemlje [Makedonije]”, rekao je Hahn.

Izvor: Agencije