Hahn: Krajnje je vrijeme za dogovor Srbije i Kosova

Johannes Hahn
Johannes Hahn kaže da bi od blizu 300 odluka njih 298 trebalo donositi kvalificiranom većinom (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn založio se u subotu za postizanje kompromisnog sporazuma Srbije i Kosova do kraja mandata aktuelne Evropske komisije, koji ističe ove godine, prenose agencije.

On je na panelu “Sigurnost u Jugoistočnoj Evropi: dva koraka naprijed, jedan korak nazad” u Minhenu, na kojem su govorili i predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, rekao kako je ne samo krajnje vrijeme, nego “više nego krajnje vrijeme” da se postigne dogovor, jer je akteulni trenutak povoljan za to.

“Sada imamo trenutak da vrlo brzo postignemo dogovor, jer energija se mijenja… Moramo pokušati napraviti sporazum što prije, ja bih rekao do kraja mandata ove [Evropske] komisije, jer će se promijeniti tim, gubi se vrijeme, gubi se zamajac, podrška među građanima i državama članicama [Evropske unije]”, kazao je Hahn.

On je zamolio obje strane da nastave raditi na kompromisnom rješenju, u kojem će obje strane morati popustiti da bi dobile nešto više.

“To moraju svi razumjeti. Oslanjam se na vašu posvećenost, ali nije u pitanju samo vaša posvećenost, već i drugih kolega u vašim državama”, rekao je Hahn.

Pozitivan primjer Skoplja i Atine

On je kazao kako se, prema istraživanjima, 75 posto građana u regiji zalaže za regionalnu saradnju i kako ljude najviše zanima ekonomska situacija, te istakao kako je ishod dijaloga Srbije i Kosova ključan ne samo za dvije strane, već i za cijeli zapadni Balkan i evropsku perspektivu regije, jer loši odnosi dvije strane mogu utjecati na sve države i stabilnost u cijeloj regiji.

“Učestvovao sam na različitim panelima s današnjim sagovornicima, bilo je momenata kada smo bili optimističniji nego danas, ali i dalje sam zahvalan na njihovoj riješenosti da se radi na rješenju”, rekao je Hahn.

On je kazao kako su Sjeverna Makedonija i Grčka zasluženo slavili i dodao kako građani te dvije države nisu podržavali pregovore na početku, ali da je na kraju ipak postignut sporazum.

“To bi trebalo pružiti određeni optimizam i ohrabriti sve nas da pronađemo rješenje”, dodao je evropski komesar.

Izvor: Agencije