Hahn: Čelnici zemalja zapadnog Balkana trebaju ‘preuzeti loptu’

'Na putu ka članstvu u Evropsku uniji nema prečica i to važi za sve zemlje', rekao je Hahn (EPA)

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku Johannes Hahn kaže da je Evropska komisija svojom Strategijom proširenja nacrtala jasan put ka jačoj i široj Uniji. 

“Sada je na čelnicima zemlja regije da preuzmu loptu”, poručio je Hahn, predstavljajući Paket proširenja pred zastupnicima Vanjskopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

On je izjavio da ostvareni napredak zemalja zapadnog Balkana pokazuje da politika proširenja EU-a daje rezulate, ali da nema vremena da se zadovoljava postignutim nego se rad mora nastaviti, prenosi agencija Tanjug.

“Strategijom proširenja nacrtali smo jasan put ka jačoj i široj Uniji i u detalje naveli šta pojedine zemlje moraju uraditi. Sada je na čelnicima tih zemlja da preuzmu loptu i trče s njom”, poručio je Hahn.

‘Nema prečica’

On je upozorio da na putu ka članstvu u EU nema prečica i da to važi za sve zemlje koje su ocijenjene u izvještaju EK-a.

“Proširenje nije socijani rad. Mi ne činimo uslugu našim partnerima. Tu je riječ o interesu EU-a i stvaranju stabilnosti povezivanjem i otvaranjem novih mogućnosti za evropske građane i kompanije. Proširenje mora biti dobitna kombinacija za sve”, naglasio je Hahn.

Evropski komesar za proširenje ocijenio je da izvještaj EK-a jasno naglašava ključne izazove koje zemlje regije moraju riješiti kako bi napredovale.

“Ostaje mnogo da se uradi, posebno u vitalnoj oblasti vladavine prava, osnovnih prava i borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, naveo je Hahn.

On je dodao da na ekonomskom planu zemlje regije moraju unaprijediti svoju poslovnu i investicijsku klimu kako bi, između ostalog, rješavale i pitanja postojeće visoke nezaposlenosti, posebno među mladima.

Pomirenje i dobrosusjedski odnosi

Hahn napominje da strukturne ekonomske reforme i napredovanje u planovima za povezivanje ostaju ključni za zemlje zapadnog Balkana.

“Sve zemlje moraju snažnije raditi na pomirenju i osiguranju dobrosusjedskih odnosa. Bili smo vrlo jasni da sva otvorena bilateralna pitanja moraju biti riješena prije ulaska u EU”, naglasio je evropski komesar.

Zaključio je da se rezultati ovako jasne perspektive i zahtjeva EU-a već mogu vidjeti kad je riječ o rješavanju bilateralnih sporova u regiji.

Izvor: Agencije