Hahn: Makedonija zaslužila preporuku za pregovore

Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn predao je u srijedu u Skoplju premijeru Makedonije Zoranu Zaevu izvještaj Evropske komisije o napretku ove zemlje na putu eurointegracija te izjavio da je zaslužila preporuku EK-a za otvaranje pristupnih pregovora.

Kako je kazao, Evropska unija je prepoznala napore Makedonije da prevaziđe krizu i postigne napredak na evropskom putu, prenosi Anadolija.

“Makedonija je prešla dug put popločen brojnim izazovima i ponovo se vratila evropskom putu. Imamo pozitivne pomake, osjećaj transparentnosti, energije i nade”, rekao je Hahn.

Ocijenio je da je Makedonija primjer demokratskih promjena u regiji, ali je upozorio da se reforme ne smiju zaustaviti, posebno u oblasti pravosuđa.

Kompromis na odricanje

Na pitanje da li EU ima plan B u slučaju da Makedonija i Grčka ne postignu dogovor o imenu, Hahn je izjavio da je za rješenje dugogodišnjeg spora koji je kočio euroatlanski put Makedonije potreban kompromis na odricanje obiju strana.

Makedonski premijer obećao je da će ova zemlja u naredna dva mjeseca nastaviti reformski zamah, s ciljem da zemlja datum o početku pregovora.

“Vlada će s dodatnom energijom raditi na reformskim procesima u naredna dva mjeseca, kako bi dobili datum o početku pregovora s EU-om. Sastavit ćemo novi plan o dinamici reformi do kraja 2018. godine”, najavio je Zaev.

Evropska komisija je u utorak preporučila Vijeću da donese odluku o otvaranju pristupnih pregovora s Makedonijom i Albanijom, u svjetlu postignutog napretka te održavanja i produbljivanja trenutnog reformskog zamaha.

Izvor: Al Jazeera i agencije