Hahn pisao Zvizdiću: Novac ćemo preusmjeriti susjednim državama

Johannes Hahn

Europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn uputio je pismo predsjedatelju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću u kojem ukazuje na svoje razočarenje zbog činjenice da BiH nije potpisala Ugovor o transportnoj zajednici jugoistočne Europe.

Po Hahnovom stajalištu, Bosna i Hercegovina na nedavno održanom summitu država Zapadnog Balkana i Europske unije u Trstu “nije uspjela pokazati opredjeljenje i spremnost da slijedi svoj europski put”.

U pismu Zvizdiću “duboko žali” što Bosna i Hercegovina nije bila u mogućnosti pridružiti se ostalim balkanskim državama koje trebaju biti uključene u transportnu zajednicu, koji je ocijenio kao “važan korak prema unapređenju infrastrukture i kvalitetnijim transportnim uslugama u cijeloj regiji”.

“Odsustvo vašeg potpisa na ovom važnom međunarodnom sporazumu – koji je izrađivan osam godina – veoma je obeshrabrujući pokazatelj opredijeljenosti BiH za europsku perspektivu”, napisao je Hahn.

Podsjetio je i kako je Bosna i Hercegovina u veljači ove godine parafirala Ugovor o transportnoj zajednici, “što je dalo dovoljno vremena da BiH riješi sva otvorena interna pitanja koja se tiču potpisivanja”.

“Deklaracijom sa summita BiH je pozvana da potpiše Ugovor što je prije moguće. Lideri iz regije i Europske unije očekuju da će BiH to potpisati u skoroj budućnosti”, naveo je Hahn.

Novac će preusmjeriti susjedima

Povjerenik Hahn u pismu navodi i konkretnih sedam projekata koje će na Zapadnom Balkanu podržati Europska komisija, od čega su njih četiri, za koje se iz europskog proračuna planira izdvojiti 46 milijuna eura, u Bosni i Hercegovini. To su tri sekcije Koridora 5C (Ponirak – Vraca, tunel Zenica – Donja Gračanica, Johovac-Rudanka), kao i projekt Luka Brčko.

“Pored unaprjeđenja domaćih i međunarodnih transportnih veza BiH, ti projekti nude rijetku priliku za kreiranje poslova, privlačenje novih investitora, unaprjeđenje gospodarskog rasta i na kraju poboljšanje svakodnevnog života građana. Ovu priliku ne bi trebalo propustiti”, poručio je Hahn.

Još je naveo kako je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), kao jedan od glavnih partnera na projektu Koridora 5C, uvjetovao svoju podršku za projekte usvajanjem zakona o akcizama. Po njegovim riječima, “ozbiljna evidencija implementiranih reformi će privući investitore i ohrabriti donatore da osiguraju financijsku pomoć” potrebnu Bosni i Hercegovini.

“Vrijeme je od velikog značaja. Ukoliko ne vidimo rješenje ovih pitanja do kraja rujna, razumjet ćete da ćemo morati izvesti realokaciju fondova na projekte u susjednim zemljama”, upozorio je Hahn.

“Komisija je pokazala duboku posvećenost europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. U vrijeme kada Komisija bude pozvana da cijeni aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine, očekujem da vidim isti nivo posvećenosti od svih vlasti u zemlji. Na vas računam da omogućite internu koordinaciju koja bi mogla biti neophodna da se zaključi potpisivanje Ugovora o transportnoj zajednici i usvoji zakon o akcizama”, zaključno je poručio Hahn.

Izvor: Al Jazeera i agencije