Oglasi

Hahn: Podržavam Vučićevu ideju o carinskoj uniji

Komesar EU-a za proširenje tvrdi da države zapadnog Balkana moraju uskladiti svoj trgovinski sistem.
Hahn je uvjeren da će se u Trstu sve zemlje regiona uspjeti dogovoriti o konkretnim koracima kako da se izgradi snažno i konkurentno tržište zapadnog Balkana.Arhiva

Komesar EU-a za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn kazao je da pozdravlja aktivan doprinos Srbije regionalnoj saradnji i konkretne ideje koje vode daljnjoj integraciji trgovine, uključujući i prijedlog da se to ostvari kroz carinsku uniju.

Povodom namjere premijera Srbije Aleksandra Vučića da na samitu lidera balkanske šestorke, koji se danas održava u Sarajevu, predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima, Hahn, koji će učestvovati na skupu, ističe za Politiku da nema sumnje da će viši stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim.

On smatra da bi države tog dijela Evrope, koje su na putu ka članstvu u EU-u, trebale uskladiti svoj trgovinski sistem i ukloniti sve interne barijere kako bi se poboljšali kretanje kapitala i radne snage i trgovina robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

Otvaranje novih radnih mjesta

"Sve će to privući više stranih direktnih investicija i dovesti do većeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Zato Evropska unija podržava progresivno uspostavljanje zajedničkog tržišta u zemljama regiona na osnovu pravila i principa EU-a, koji uključuje i carine, što su sve koraci koji vode ka osnivanju carinske unije na Balkanu", kaže Hahn, koji je uvjeren da će se na sljedećem samitu balkanske šestorke, koji će se održati na ljeto u Trstu, sve zemlje regiona uspjeti dogovoriti o konkretnim koracima kako da se izgradi snažno i konkurentno tržište zapadnog Balkana.

Na pitanje šta očekuje od sarajevskog skupa Hahn podsjeća da je prošle sedmice Evropsko vijeće ponovo potvrdilo svoju "nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana".

"Šefovi država i vlada EU-a ostaju privrženi i angažirani na svim nivoima u naporima da se podrži zapadni Balkan u sprovođenju evropski orijentiranih reformi i projekata. Ali u vrijeme kad postoji opasan izazov zbog pojačane nacionalističke retorike zapadni Balkan mora više nego ikad pojačati regionalnu saradnju. Očekujem da će premijeri na skupu u Sarajevu zajedno sjediti i razgovarati o izazovima i mogućnostima kako da se produbi saradnja u regionu, koja bi bila u korist njihovih građana. Također očekujem od njih da preuzmu vlasništvo nad ovim procesom, koji je važan za zapadni Balkan, čiji je cilj da bude dio porodice EU-a", rekao je on.

Izvor: Agencije