Hahn: Prijem Balkana 2025. realan, ali ambiciozan cilj

Hahn: Izolacionizam SAD-a pruža EU-u šanse da igra značajno aktivniju ulogu (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn smatra kako je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

„Predsjednik Evropske komisije je naveo, za pojedine kandidate, 2025. godinu kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno“, rekao je Hahn u intervjuu bečkom dnevniku Kurier.

Na pitanje da li će Katalonija napustiti Evropsku uniju on je rekao kako bi se svi učesnici trebali vratiti dijalogu.

„Ishod izbora nije olakšao situaciju na terenu“, ocijenio je Hahn.

Vezano za postupak Evropske unije protiv Poljske, on je istakao kako nema govora o cijepanju Unije.

„Mi smo u pojedinim državama suočeni sa okolnostima da vladavina prava, naprimjer poštovanje sudskih presuda, još nije dovoljno razvijena“, naglasio je Hahn.

Kada je riječ o budućnosti Evropske unije on je podsjetio kako je Komisija predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu kako će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

„Osnova će biti – koncentracija na velike, globalno relevantne teme i prepuštanje drugih tema nacionalnim državama“, objasnio je Hahn.

Potrebna saradnja svih

Prema njegovim riječima, odlučujuće je da se sarađuje pojačano u vanjskoj i sigurnosnoj politici, kako bi Unija mogla djelovati kao međunarodni akter, a za to je potrebno uvođenje većinskog glasanja, jer je do sada bio potreban pristanak svih.

Na konstataciju kako je EU daleko udaljena od aktivne vanjske politike, te kako na Bliskom istoku odlučuje Rusija, dok se SAD povukao, a Evropljani samo gledaju skrštenih ruku, Hahn je istakao kako se precjenjuje utjecaj Moskve.

„Izolacionizam SAD-a pruža EU-u šanse da igra značajno aktivniju ulogu“, smatra evropski zvaničnik.

Što se tiče namjere za tješnju koordinaciju u odbrambenoj politici EU, on je kazao kako se radi o prvom koraku ka zajedničkim aktivnostima u istraživanju i nabavci i dodao da se vojni izdaci moraju efektivnije upotrebljavati.

Upitan šta donosi susjedska politika, Hahn ističe kako EU ili izvozi stabilnost ili riskira da uvozi nestabilnost.

„Stabilnost možemo izvoziti time što razvijamo ekonomski zemlje, a vladavina prava olakšava investicije“, poručio je on.

Jaz sa susjedstvom

Na pitanje da li EU čini dovoljno kako bi smanjila migraciju, evropski komesar je podsjetio kako oko Evrope postoji 20 do 25 miliona izbjeglica, što je konstantni izazov za Evropu.

„Postoji jaz između EU-a i neposrednog susjedstva po pitanju životnog standarda. Mogli bi raditi na tome time da podstičemo ekonomski razvoj, kako bi ljudima pružili perspektivu u njihovim domovinama. Posredstvom investicionog fonda koji bi bio upotrijebljen specijalno za Afriku možemo mobilizirati od evropskih firmi 44 milijardi eura za održive projekte. Veliki problem je rast stanovništva, naprimjer u Egiptu gdje godišnje imamo do 2,5 miliona ljudi više“, objasnio je on.

Hahn je ukazao kako je Frontex već značajno pojačan, te izrazio nadu kako će članice razumjeti, prilikom pregovora o novom budžetskom okviru EU, da zaštita vanjskih granica ne može biti besplatna.

Prema njegovim riječima, važno je boriti se protiv uzroka migracije, a to nije moguće samo sa Frontexom.

Na kraju, na pitanje da li će se 2019. godine ponovo kandidirati, Hahn je rekao kako će se to „još vidjeti“.

Izvor: Agencije