Hahn: Rusija je vojni, a ne ekonomski faktor na Balkanu

Johannes Hahn
Hahn: Sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu punopravnog članstva (EPA)

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn smatra kako je Rusija na Balkanu samo vojni, ali ne i ekonomski faktor.

“Rusi nas samo malo nerviraju i to je već sve što čine“, rekao je Hahn u intervjuu bečkom dnevniku Standard i naveo da bi EU trebala imati više samopouzdanja, pozabaviti se njihovim utjecajem, ali ne i da stoji kao “zec pred zmijom”.

Na pitanje koliko je važno da zapadni Balkan bude manje ovisan od ruskih energenata, Hahn je odgovorio da je ovisnost o ruskoj energiji začuđujuće niska.

“U Srbiji se radi samo o deset posto ukupne potrošnje. Tu se više stvara neki imidž. U Srbiji je Austrija najveći investitor, investirala je četiri puta koliko su Rusi. Rusija je samo vojni, a ne i ekonomski faktor i na to se mora ukazivati”, naglašava on.

‘EU će predvoditi u brizi za zapadni Balkan’

Rekao je da zabrinutost EU-a na Balkanu nije prisutna zbog utjecaja Rusije, već etničkih tenzija i nestabilnosti.

“Jasno je da nestabilnost može biti poticana i od trećih strana iz različitih krajeva i kanala. To samo potiče dalje ‘domaću’ nestabilnost. EU ima interes da u svom neposrednom susjedstvu vlada stabilnost. Zbog toga ćemo, kao EU, neovisno od politike vlade SAD-a predvoditi u brizi za zapadni Balkan“, poručio je Hahn, kako prenosi Tanjug.

On je podsjetio da je Vijeće EU-a na posljednjoj sjednici naglasilo europsku perspektivu za zemlje regije i dodao kako osjeća obvezu da se osobno angažira kako bi zemljama zapadnog Balkana pomogao u dostizanju tog cilja.

Negirao je spekulacije da će biti “light članstva” u EU-u, dodajući da ne postoji niti jedna inicijativa u tom pravcu. Sve zemlje zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, imaju perspektivu punopravnog članstva.

“Kada i hoće li do toga doći ovisi, naravno, o napretku svake zemlje zasebno. Ja sam protivnik Europe dvije ili više brzina. Razumijem da pojedini kažu da bi trebalo brže napredovati, ali upozoravam na opasnost da se tako nešto institucionalizira ili učvrsti jer će onda biti teško to ponovno promijeniti”, ukazao je on.

Naveo je da je Crna Gora otvorila 20 poglavlja, a Srbija osam, dok su ostale zemlje regije daleko od toga. Crna Gora je, kako kaže, očigledno strepila da bi mogla izgubiti prednost koju ima stvaranjem zajedničkog tržišta.

Zajedničko tržište 

“Međutim, uspio sam te strepnje ukloniti i Crnogorci su shvatili da i njima zajedničko tržište regije pomaže da brže napreduju jer se time primjenjuju dijelovi zajedničkog europskog tržišta. Mnogi elementi zajedničkog tržišta mogu već sada funkcionirati, prije pristupa Crne Gore”, objasnio je on.

Zajedničko tržište, prema njegovim riječima, je bitno kako bi se stanovništvu pokazale konkretne prednosti pristupnog procesa, a istovremeno to pomaže zemljama u pripremi za članstvo u EU-u.

Hahn očekuje da bi na Summitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu u srpnju trebao biti potpisan sporazum o namjerama za formiranje zajedničkog tržišta i dodaje kako je neophodno još raditi na “uklanjanju strepnji Crne Gore i Kosova”.

U tom dokumentu, kako objašnjava, trebalo bi već utvrditi koji bi bili sadržaji, a uz to i sadržati mapu puta, jer je neophodno usvajati nacionalne zakone.

Izvor: Agencije