Hahn: Situacija u Crnoj Gori je delikatna

Johannes Hahn
Johannse Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova (AP)

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn smatra da je politička situacija u Crnoj Gori delikatna zbog toga što opozicija bojkotira Skupštinu.

“Bojkot nije održivo rješenje. Vjerujem da će politički lideri u Crnoj Gori pronaći kompromis i da će dijalogom postići dogovor da se opozicija vrati u skupštinske klupe. To je ono što mi očekujemo i to je ono što narod očekuje od demokratski izabranih predstavnika”, kazao je on.

Hahn očekuje da sve crnogorske institucije pokažu odgovornost i transparentno istraže šta se dogodilo na dan izbora, 16. oktobra protekle godine, prenosi Tanjug.

“Očekujemo da se transparentno istraži ono što se dogodilo na dan izbora. Kad je riječ o ukidanju imuniteta zastupnicima, to ne mogu komentirati, to je nešto što se regulira domaćim zakonodavstvom. Pažljivo pratimo situaciju na terenu i pozivamo sve strane na suzdržanost”, poručio je Hahn.

Naglasio je da su veze Evropske unije i Crne Gore vrlo bliske i da je to zaključio iz sastanaka u kojima je lično učestvovao.

Optužbe za teroristički napad

Evropski komesar, koji je u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori boravio u decembru prošle godine, planira se uskoro susresti sa svim političkim predstavnicima.

Zvaničnici opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori Andrija Mandić i Milan Knežević negirali su optužbe da su dio organizirane kriminalne grupe koja je na dan parlamentarnih izbora u oktobru prošle godine pripremala teroristički napad u toj zemlji. 

Mandić je rekao da je postupak koji se vodi protiv članova DF-a montirani politički proces i da je odluka Skupštine o skidanju imuniteta njemu i Kneževiću nezakonita.

Dvadeset i pet osoba, protiv kojih se vodi postupak, terete se da su planirale nasilan upad u Skupštinu, proglašenje izborne pobjede DF-a i likvidaciju tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Izvor: Agencije