Hahn: Srbija i Crna Gora imaju najveće šanse da uđu u EU, i to 2025.

Procenjuje se da zemlje regiona imaju slab bankarski i pravosudni sistem, ali sve teže članstvu u EU (EPA)

Srbija i Crna Gora imaju najveće šanse da budu sledeće zemlje koje će pristupiti Evropskoj uniji, najverovatnije 2025, ocenio je evropski komesar za proširenje i susedstvo Johanes Han.

On je agenciji Rojters rekao da pokreće diplomatske napore da ubrza korake kojima bi šest zemalja zapadnog Balkana uveli u EU nakon više godina “stop-start” napretka.

Vreme je da se završi posao iz 1989, poručio je aludirajući na pad Berlinskog zida.

Proširenje 2025 – ambiciozan i realan cilj

“Postavili smo 2025. kao indikativni datum za Srbiju i Crnu Goru, što je realno, ali i veoma ambiciozno”, naglasio je Han.

Rojters ukazuje da Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Kosovo žele da pristupe EU-u, kao i da su političari u tim zemljama suočeni sa rastućim evroskepticizmom usled krize u evrozoni i odluke Velike Britanije da napusti Uniju.

Jačanje ruskog uticaja, migrantska kriza i udaljavanje Turske pojačali su želju za evropskom integracijom u EU, predstavljajući Balkan kao šansu, dodaje agencija.

“Ili ćemo izvesti stabilnost u region ili ćemo uvesti nestabilnost”, poručio je Han, dodajući da napredak u pristupnom procesu predstavlja najbolji način za borbu protiv korupcije, organizovanog kriiminala i pretnje autoritarizma u regionu.

Srbija je ključni pokretač i EU se nada da bi uticaj Beograda na Balkanu mogao da pomogne sprovođenju daljih reformi, navodi Rojters te najavljuje posetu Hana Srbiji nakon što Evropska komisija objavi novu strategiju za Balkan.

Reuters: Makedonija u NATO čim riješi spor s Grčkom

Han će, takođe, kako navodi agencija, posetiti Vašington narednog meseca, gde će se sastati sa američkim zvaničnicima kako bi razgovarao o podsticajima EU-a za Balkan.

Rojters podseća da Bugarska, koja predsedava EU-om, planira da održi samit o Zapadnom Balkanu u maju u Sofiji, te da će Velika Britanija biti domaćin nastavka Berlinskog procesa u julu.

Pozivajući se na diplomate pri NATO-u, Rojters prenosi da bi Makedoniji moglo biti ponuđeno da pristupi ovoj vojnoj alijansi ako bude rešila spor sa Grčkom o imenu.

Han je izrazio uverenje da će ovo pitanje moći da se reši nakon razgovora u UN-u ovog meseca.

Rojters navodi i da je bankarski i pravosudni sistem u svih šest zemalja regiona slab te da su plate u ovom regionu za 30 odsto manje nego u evrozoni.

Agencija posebno ističe da postoje i konflikti između zemalja regiona, te podseća da je Bosna i Hercegovina duboko podeljena, da Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a Crna Gora se nalazi u političkoj krizi.

EU strategija predviđa normalizaciju odnosa Srbije i Kosova do kraja 2019.

Inače, Rojters, koji je imao uvid u Strategiju EU-a, navodi da se ona oslanja na to da Srbija i Kosovo postignu normalizaciju odnosa do kraja 2019. godine.

Han je s tim u vezi izrazio zabrinutost zbog ubistva Olivera Ivanovića, rekavši da to pokazuje koliko je region nestabilan.

“Nadam se da je to poziv za buđenje kod odgovornih političara. Apelujem na rukovodstva da shvate da samo saradnja i pomirenje predstavljaju jedini put napred”, poručio je evropski komesar.

Inače, Han je identične ocene o situaciji u zemljama zapadnog Balkana i njihovim šansama za priključenje Uniji dao u Beču agenciji APA, poručivši da je sledeće širenje EU-a do 2025. “sprovodivo”, ali i da Unija sigurno neće primiti zemlju koja ima bilo kakva otvorena pitanja sa susedima.

Poručio je da su Srbija i Crna Gora u ovom trenutku najdalje odmakle od svih zemalja kandidata, ali i primetio da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću reći da li će te zemlje stvarno i biti prve.

Izvor: Agencije